Nekim profilima na Facebook-u može da se pristupi i bez lozinke


Bezbednosni stručnjaci uvek upozoravaju na korišćenje dugih i složenih lozinki sa velikim i malim slovima, brojevima i znakovima, ali bez obzira na snagu vaše lozinke, zahvaljujući otkrivenom propustu u Facebook-u za pristup nekim korisničkim profilima na ovoj mreži uopšte nije ni potrebna lozinka.

Ovaj propust je otkriven na Hacker News-u na kojem je objavljena poruka sa linkom na Google-ovu pretragu sa listom linkova na više od 1,3 miliona naloga na Facebook-u i e-mail adresa tih korisnika, a ono što je naročito zabrinjavajuće jest da se, klikom na te linkove, automatski pristupa nekim od tih naloga – bez potrebe za upisivanjem lozinke, upozoravaju na BBC-u.

Dakle, osobe koje su putem Hacker News-a naišle na poruku sa linkovima na naloge na Facebook-u, mogle su samo jednim klikom miša i bez lozinke pristupiti profilima nekih korisnika ove društvene mreže.

Novinari BBC-a kontaktirali su ekipu iz Facebooka te im je Matt Jones, jedan od bezbednosnih stručnjaka ove kompanije rekao da su linkovi koji su objavljeni na Hacker News-u poruke o obaveštenjima koje Facebook šalje korisnicima (npr. kada ste označeni na nekoj fotografiji Facebook vam pošalje poruku sa obaveštenjem sa linkom za direktan za pristup profilu), ali te poruke se šalju direktno na mail, vidljive su samo korisnicima tog maila i ne mogu se pretraživati putem Google-a.

Kako bi se sadržaj ovih mailova mogao pretraživati putem Google-a ili nekog drugog pretraživača, on bi trebao da bude objavljen online, a iako nije poznato ko ih je objavio, u ovoj kompaniji sumnjaju da je problem u nekim servisima koju nisu dobro zaštitili arhivirane mailove.

Jones kaže da linkovi koje Facebook šalje imaju ograničeno trajanje te se putem njih samo jednom može direktno pristupiti profilu na Facebooku tako da su mnogi od linkova objavljenih na Hacker Newsu nevažeći i putem njih se ne može pristupiti korisničkim profilima bez lozinke.

Ali, s obzirom da Facebook obaveštenja koje šalje mailom prikazuje i na samoj stranici, deo korisnika nikad ne otvori te linkove jer su ih već videli na internet stranici, odnosno na Facebook-ovoj mobilnoj aplikaciji – ti linkovi ostaju aktivni te se njihovim klikanjem može pristupiti korisničkim profilima bez potrebe za upisivanjem lozinke.

Trenutno nema informacija o broju korisnika kojima je na ovaj način provaljeno u njihove profile na Facebook-u (navodno su najviše ugroženi korisnici u Rusiji i Kini), a iz ove su kompanije objavili da su trenutno deaktivirali ovu opciju dok ne pronađu efikasan način zaštite korisnika čiji su se podaci pojavili na internetu i čijim se profilima može pristupiti.

Ovo je samo još jedan primer opasnosti koje vrebaju korisnike ove mreže kojima se, bez njihovog znanja, nepoznate osobe mogu "uvući" u račun i videti (možda i zloupotrijebiti) njihove privatne i intimne poruke i fotografije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.