Opera prelazi na WebKit


Sa objavom da njihov Web browser za surfovanje Internetom svaki mesec korisiti preko 300 miliona korisnika na svojim PC računarima, tabletima i telefonima, Opera je obznanila i još jednu prekretnicu u njihovoj dugogodišnjoj istoriji. Reč je o odbacivanju njihovog Presto enginea, koji ih je u jednu ruku i proslavio, i prelazak na open source WebKit koji je pogon za Chrome i Safari browsere.

Kako kaže CTO ove norveške kompanije - Håkona Wium Liea, uz pomoć gotove komponene poput WebKit-a, mnogo je lakše inženjerima za fokus na nešto vredno, nego za gradnju nečega paraleleno što bi bio slučaj sa sopstvenim engineom. Istakao je kako imaju osećaj da mogu prilično jednostavno menjati engine iza njihovih browsera (više platformi), što će im omogućiti da izgrade čak i bolje proizvode za njihovih 300 miliona korisnika. Prema njegovim rečima, korisnici Opere verovatno neće ni primetiti promenu koju donosi novi engine, a znatno će olakšati proces testiranja za web programere s obzirom na veću kompatibilnost između WebKit baziranih proizvoda. Takođe, sa svojim iskustvom doprineti će gradnji kvalitetnijeg, opšteg standarda, ali i omogućiti Operi da se fokusira na inovacije.

Ova nova strategija verovatno ima za cilj još aktivniji napad Opere Mini i Opera Mobile na mobilne platforme, ali i desktop verzija neće ostati pošteđena prelaska na novi pogon. Iako će prelazak na WebKit ići postepeno, nova verzija Opere mogla bi da se pojavi veoma brzo.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Анониман kaže,

    Menjam Operu ako to uradi.


  2. Анониман kaže,

    Zanimljivo :)


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.