Predstavljen Firefox OS, u Telenorovoj ponudi u drugoj polovini godine


Mozilla već neko vreme iskušava strpljenje korisnika. Nakon mnogih glasina, najava i odgoda vezanih uz Firefox OS operativni sistem za mobilne uređaje, napokon je sve izašlo na videlo.

Uređaje temeljene na Firefox OS-u proizvodiće Alcatel, Huawei, ZTE i LG a dolaziće sa Quallcomm-ovim procesorima. Bitno je napomenuti da će Firefox telefoni biti dostupni u saradnji sa 18 operatera širom sveta, među kojima je i Telenor koji će svojim korisnicima u Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj ponuditi telefone na ovom OS-u.

Na Firefox Marketplace-u biće ponuđene aplikacije proizvedene na HTML 5 standardu, a od poznatijih tu su Facebook, Twitter, Box, AccuWeather, SoundCloud, EA games i mnoge druge. Iz Mozille smatraju da će ovakve aplikacije voleti i korisnici i developeri koji će ih jednostavno kreirati.

Nema tačnog datuma kada će se telefoni na Firefox OS-u pojaviti u prodaji ali spominje se druga polovina godine.

U nastavku Telenorova zvanična PR objava o dostupnosti telefona temeljenih na Firefox OS-u:

Zahvaljujući partnerstvu sa Mozillom Telenor je korak bliže otvorenom mobilnom ekosistemu u svojim poslovnim jedinicama širom sveta. Pametni telefoni koji koriste Firefox platformu biće na raspolaganju Telenorovim korisnicima u Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj u drugoj polovini ove godine, a nakon toga i korisnicima u Aziji.

„Za nas, otvoreni operativni sistem zasnovan na internet pretraživaču ima veliki potencijal. Zahvaljujući HTML5 koji se nalazi u osnovi ovih telefona, uklonjene su prepreke na putu razvoja koje su uobičajene u postojećim mobilnim ekosistemima. Ovo otvara vrata većem broju programera koji sada imaju šansu da daju svoj doprinos novoj vrsti pametnih telefona,“ izjavio je Jon Fredrik Baksos, generalni direktor Telenor grupe.

Telenor je posvećen širenju mobilnog interneta među korisnicima. Usvajanjem Firefox otvorene platforme, Telenor želi da omogući visokokvalitetno mobilno internet iskustvo što većem broju korisnika i unapredi ga aplikacijama prilagođenim potrebama domaćeg tržišta.

„Saradnja sa Mozillom je još jedna inicijativa sektora Telenor Digital Services. Angažovali smo lokalne programere na tržištima na kojima smo prisutni kako bismo stimulisali razvoj aplikacija koje su korisne i važne na lokalnom nivou, ali i kako bismo podigli svest o novom otvorenom operativnom sistemu. Očekujemo da će telefoni koji koriste Firefox platformu doprineti povećanju broja korisnika mobilnog interneta na našim tržištima, jer ćemo ponuditi uređaje sa naprednim i lokalno relevantnim aplikacijama po povoljnim cenama,” dodao je Baksos.

„Telenor je kao partner posvećen realizaciji Firefox mobilnog operativnog sistema,” objašnjava Geri Kovač, generalni direktor Mozille. „Naše kompanije dele zajedničku viziju otvorenih mobilnih platformi koje unapređuju iskustvo korišćenja pametnih telefona. Drago nam je što će korisnici u Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj biti među prvim korisnicima i doprineti razvoju ovog mobilnog operativnog sistema.“

Omogućavanjem pristupa svojim resursima iz oblasti inženjerstva, Telenor je, zajedno sa Mozilla zajednicom i još 12 operatora aktivan učesnik u razvoju Firefox mobilne platforme. Ovaj mobilni operativni sistem u potpunosti je izrađen u skladu sa standardima otvorene platforme, a svaka funkcija ovog telefona napravljena je korišćenjem HTML5 tehnologije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    O bar nesto da medju prvima dodje u Srbiju


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.