Marissa Mayer mislila da će završiti u zatvoru

Šefica Yahoo-a Marissa Mayer tokom konferencije TechCrunch Disrupt u San Franciscu otkrila je da je jedno vreme strahovala da će završiti iza rešetaka zbog veleizdaje. Kao razlog je navela aferu sa privatnim podacima koje su velike tehnološke kompanije prisiljene odavati američkim obaveštajnim službama.

Na pitanje iz publike šta radi kako bi zaštitila Yahoo-ove korisnike od nasrtaja "tiranske vlasti", Mayer je odgovorila da njena kompanija detaljno razmatra svaki zahtev za odavanjem podataka i da se protiv takvih zahteva pokušava boriti na posebnom sudu kroz koji svaki zahtjev mora proći. Ali, kako je rekla, ako kompanija bitku na sudu izgubi, mora postupiti u skladu sa zahtevom vlasti jer bi u suprotnom mogla biti optužena za veleizdaju.

"Ne pokorite li se, reč je o veleizdaji", bila je jasna Mayer, koja je dodala da o konkretnim zahtevima ne sme reći ni reči jer na njima stoji oznaka stroge tajnosti. "Odavanje klasificiranih podataka je veleizdaja i zbog toga se ide u zatvor. Kada je reč o zaštiti korisnika, najbolje je na tome pokušati raditi unutar sistema", kazala je, prenosi AFP.

Privatnost podataka kao tema je u prvi plan širom sveta isplivala pre nekoliko meseci, nakon što je bivši američki špijun Edward Snowden razotkrio programe nadzora internet komunikacije u režiji američke Nacionalne bezbednosne agencije.

Uz Mayer, na istoj je konferenciji u San Francisc-u bio i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, koji smatra da je američka vlast celu situaciju oko privatnosti na internetu "uprskala".

"Dužnost naše vlade je zaštita svih nas i zaštita naših sloboda, ekonomije i kompanija', rekao je Zuckerberg.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.