Ukiranje rominga i nova pravila za operatere u EU


Evropska komisija predstavila je do sada najambiciozniji plan za izgradnju jedinstvenog telekomunikacionog tržišta unutar Evrope.

Predlog, koji je formalno prihvaćen pre nekoliko dana, donosi niz zanimljivih novosti, među kojima je potpuno ukidanje naknada za korišćenje usluga izvan mreže matičnog mobilnog operatera (roaming), a tu su i druge mere koje bi trebale omogućiti veću zaštitu korisnika mobilnih usluga i podsticati investicije.

Prema novom predlogu, mobilni operateri će tražiti samo jednu dozvolu za rad u svih 28 zemalja, a trebala bi biti i veća koordinacija u korišćenju frekvencionog spektra za mobilne mreže. Korisnicima bi se trebali nuditi ugovori napisani "običnim" jezikom koji traju jednu godinu, odnosno ne smeju se nuditi ugovori čije minimalno trajanje je više od 2 godine.

Međunarodni pozivi se ne bi smeli naplaćivati više od domaćih, odnosno najviša cena za pozive prema mobilnim telefonima bi trebala biti 0,19 evra po minuti (plus porez). Za usluge roaminga mobilni operateri trebaju omogućiti korišćenje usluga kao da su u "domaćoj" mreži do 1. jula 2016., ili omogućiti korisniku prebacivanje na mrežu drugog mobilnog operatera bez menjanja SIM kartice. U merama se navodi i zabrana namernog "gušenja" određenih tipova internet saobraćaja, uključujući usluge poput Skype-a i WhatsApp-a.

Za sada je još uvek reč samo o predlogu koji mora prihvatiti svih 28 zemalja članica EU, a ukoliko bude prihvaćen na snagu bi trebao nastupiti od početka jula sledeće godine.

Predstavnici EU očekuju kako će nove mere povećati BDP za 0,9%, ili 100 milijardi evra, svake godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.