Uspešno hakovan Apple-ov senzor otisaka prstiju


Iako su iz Apple-a poručili da su sa senzorom otisaka prstiju koji je integrisan u Home tipku na novom iPhone-u 5S povećali nivo bezbednosti na svojim telefonima, na internetu se već pojavio video u kojem je prikazan način hakovanja ovog senzora. Za hakovanje je zaslužna ekipa iz Chaos Computer Cluba koji su za razbijanje zaštite iskoristili otisak prsta sa staklene površine.

Oni su fotografisali taj otisak i "pročistili" ga na računaru te su ga ištampali na komad lateksa. Nakon toga taj lateks su sa štampom otiska stavili preko prsta i prislonili ga na Touch ID senzor, a iPhone ga je prepoznao kao originalan otisak i otključao je telefon.

Na Business Insideru na kojem su preneli ovaj video kažu da su kontaktirali Apple, ali niko iz te kompanije nije im se javio sa komentarom vezanim uz hakovanje ovog senzora.

Touch ID trenutno se koristi samo za otključavanje iPhone-a te za kupovinu sadržaja putem iTunes-a i App Store-a, a u budućnosti bi na ovaj način mogli koristiti aplikacije za mobilno plaćanje, odnosno dodirom prsta potvrditi transakcije, iako su iz Apple-a objavili da Touch ID, barem na početku, neće moći koristiti spoljne aplikacije.

Ovaj video na najbolji mogući način ukazuje na potencijalne opasnosti koje prete korisnicima koji koriste senzore otisaka prstiju, a treba napomenuti da su ranije i neki stručnjaci za zaštitu podataka upozorili korisnike da ne koriste čitač otisaka prstiju te da nikad ne bi trebali deliti svoje biometrijske podatke, osim ako to baš nije nužno.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.