Dve godine zatvora za internet trolove


Bezobzirnim nasilnike na internetu, poznatim kao trolovima, moglo bi pretiti i do dve godine zatvora. Ali, ne u Srbiji, nego u Velikoj Britaniji. Britanski ministar pravosuđa Chris Grayling najavio je da želi učetverostručiti moguću maksimalnu kaznu za zlostavljanje preko interneta.

- Internet trolovi su kukavice koje truju život cele nacije. Njihovi napadi znaju biti okrutni i degradirajući. Niko ne bi dopustio takav otrov u direktnom razgovoru licem u lice, stoga za to ne bi trebalo biti mesta ni na društvenim medijima. Zato smo odlučni da značajno povećamo maksimalnu kaznu, izjavio je Gralying, javlja BBC.

Njegove izjave stižu nakon što je na internetu napadnuta i vređana TV voditeljka Chloe Madeley zbog izava njene majke sutkinje Judy Finnigan, koja je silovanje koje je počinio fudbaler Ched Evans opisala "nenasilnim", i da "nije uzrokovalo telesne povrede".

Chloein otac Richard Madeley najavio je tužbe protiv onih koji su slali poremećene pretnje silovanjem njegovoj kćeri.

- Ovo je zakon koji će se boriti protiv okrutnosti i označava našu odlučnost da zauzmemo stav protiv internetskih nasilnika. Moramo im poslati jasnu poruku, ako trolujete, riskirate zatvorsku kaznu od dve godine, poručio je ministar.

- Fizičke pretnje ne bi trebale biti svrstane pod kategoriju slobode govora, nego ih treba promatrati kao online terorizam i treba ih proglasiti nelegalnima, istaknula je Chloe Madeley.

Prema sadašnjem britanskom zakonu Zlonamerna komunikacija donesenom pre 10 godina oni koji pišu seksualno uvredljive poruke, zlostavljaju svojim rečnikom ili prete nekom objavom na internetu suočavaju se s maksimalnom kaznom od šest meseci zatvora.

Foto: Memo Angeles / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.