Mađarska priprema porez na internet


Vlada kontrverznog mađarskog premijera Viktora Orbána planira sledeće godine da uvede porez na Internet saobraćaj koji bi plaćali telekomunikacioni provajderi. U nacrtu ovog poreskog zakona koji je već podneset tamošnjem parlamentu, stoji da bi Internet provajderi u Mađarskoj od 2015. godine mogli plaćati porez od 150 forinti (oko 58 dinara) po gigabajtu. U roku od samo nekoliko sati od objavljivanja ove vesti, 100.000 Mađara priključilo se Facebook grupi koja protestvuje protiv ovog poreza, jer smatraju da će ISP-ovi zbog ovog zakona povećati i cene svojih usluga.

Jedan od pokretača protestne grupe na Facebook-u, Balazs Nemes, tom prilikom je izjavio: "U razvijenijim državama pristup Internetu se smatra delom ljudskih prava. Samo najmračnije diktature žele kontrolisati Inernet ili kroz finansije ili kroz sirovu moć".

Iz vlade mađarskog premijera ovaj potez pravdaju time što su komunikacione tehnologije doprinele tome da ljudi na drugačiji način koriste usluge telekoma, pa se zato moraju promeniti i zakoni. Pored toga, u vladi smatraju da će im ovaj potez doneti oko 20 milijardi forinti u državni proračun. Međutim, svaka kompanija će imati definisan maksimalni iznos internet poreza koji treba uplatiti, pošto će gigabajti biti oporezovani samo do određenog nivoa.

Na spomenutoj Facebook grupi za nedelju je najavljen protest protiv ovog poreznog zakona, koji će se održati ispred zgrade parlamenta u Budimpešti.

Iskreno se nadamo da i naši političari neće doći na ovakvu ideju...

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2018 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.