Na DVD je moguće snimiti 1.000 TB podataka


Iako smo već odavno pomislili kako je samo pitanje dana kada će s tržišta u potpunosti nestati DVD diskovi, naučnici sa Univerziteta Swinburne iz Australije su ovih dana demonstrirali kako se na njima može skladištiti velike količine podataka, pa su na disk kapaciteta od 4,7 GB uspeli snimiti čak 1.000 terabajta podataka.

Naučnicima je to pošlo za rukom izradom novog sistema za zapisivanje diskova korišćenjem svetlosnih zraka debljine od samo 9 nanometara, što je znatni napredak u odnosu na postojeće "trackove" od 500 nanometara.

Tačnije rečeno, zapisivanje podataka se obavlja pomoću dva standardna 500-nanometarska zraka, od kojih jedan zapisuje podatke, dok se drugi cirkularni ljubičasti zrak koristi za blokiranje svega osim svetla širine od 9 nanometara.

Na taj način, na jedan standardni DVD disk se teoretski može skladištiti 40.000 HD filmova, a osim toga, primenjivost ovakvog skladištenja omogućava i jednostavno skladištenje videa najviših rezolucija.

Ali naučnici navode kako uprkos velikom tehnološkom napretku, ovakav sistem ima i određenih problema, jer postavljanje tolike količine informacija na DVD disk ljudima olakšava uništavanje velikih količina podataka, i povećava cene troškova zaštite diskova. Pored toga, još se treba rešiti i problem postojeće tehnologije brzine zapisivanja i čitanja podataka. "Ako ćemo i dalje koristiti postojeće brzine DVD-a, koliko će nam trebati da zapišemo 1.000 TB podataka na disk?", navodi naučnik i vođa projekta dr. Zongsong Gan.

U svakom slučaju, mada postoji veliko pitanje hoće li se nova tehnologija ikada naći na potrošačkom tržištu, ovaj sistem mogao bi da bude jako koristan za skladištenje podataka velikih sistema na serverima i u data centrima, mada moramo priznati da bi bilo praktično u džepu nositi disk na kojem su recimo snimljeni svi postojeći filmovi i sva muzika određenih žanrova. Da ne govorimo koliko bi ovo tek moglo imati uticaja na piratsko tržište.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.