Korišćenje smartphonea menja mozak


Grupa naučnika sa univerziteta u Zürichu istraživala je povezanost korišćenja pametnih telefona i funkcionisanja mozga, te je došla do iznenađujućih zaključaka. Kod korisnika koji često tipkaju po touchscreen ekranima svojih telefona pronađene su promene u načinu na koji mozak funkcioniše i kontroliše kretanje prstiju. Pojava je u direktnoj vezi s brojem korišćenih prstiju (aktivira se pri korišćenju barem tri prsta jedne ruke), pa nije izražena kod korisnika "običnih" mobilnih.

Područije mozga koje kontroliše prste, posebno palac i kažiprst, pokazuje veću aktivnost kod korisnika koji se češće služe smartfonima. Aktivnost mozga u direktnoj je vezi s vremenom provedenim u tipkanju po ekranu, a postupno iščezava nekoliko dana nakon korišćenja telefona. Zaključak naučnika je da korišćenje digitalnih uređaja kontinuirano menja način procesiranja senzornih podataka u korteksu.

Međutim, ono najvažnije - je li reč o pozitivnim ili negativnim promenama - još uvek nije utvrđeno. Ova grupa naučnika naginje ka zaključku da bi uočene promene mogle biti loš znak, budući da se od ranije zna da se uz često korišćenje mobilnog vežu neke motoričke disfunkcije i bol.

Foto: LDprod / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.