NSA špijunira većinu mobilnih mreža u svetu


The Intercept je na osnovu Snowdenovih dokumenata objavio nova šokantna saznanja o naporima američke Nacionalne bezbednosne agencije da prisluškuje i sabotira svu online komunikaciju u svetu. NSA-ina operacija po imenu "Auroragold" podrazumeva špijuniranje stotina kompanija i organizacija širom sveta kako bi agencija otkrila kako funkcionišu mobilne mreže različitih zemalja.

Prema dokumentima, NSA planira da sabotira i implementira bezbednosne propuste u različite komunikacione sisteme kako bi mogla pratiti glasovnu i tekstualnu komunikaciju njihovih korisnika.

U okviru Auroragold-a, NSA je prikupljala e-mailove preko 1200 korisnika povezanih sa mobilnim operaterima. Iz njih je agencija otkrivala bezbednone detalje neophodne za brzo hakovanje mreža.

Jedna od meta je bila i GSM asocijacija u Britaniji, koju američka vlada, ironično, finansira s ciljem razvoja tehnologije za zaštitu privatnosti.

Do maja 2012. godine, NSA je uspela da skupi tehničke informacije koj je joj omogućavaju hakovanje 70 posto mobilnih mreža u svetu. Te informacije im omogućavaju da zaobiđu enkripciju u praćenoj komunikaciji.

Foto: Sergey Nivens / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.