Društvene mreže koriste za procenu privrede


Centralna banka Velike Britanije, Bank of England, jedna od najstarijih finansijskih institucija na svetu, aktivno se služi podacima sa društvenih mreža. Osim uobičajenih statističkih podataka, analitičari ove banke redovno koriste i podatke sa Facebook-a i Twitter-a koji im pomažu pri analizi privrednih prilika u zemlji. Posredno, svi podaci se koriste za kreiranje monetarne politike i određivanje kamatne stope, što je jedna od glavnih zadataka centralne banke.

Podaci koji se najčešće traže na društvenim mrežama su oni koji govore o tražiteljima posla i njihovoj aktivnosti, cene raznih dobara i usluga na Internetu, kao i ključne reči koje se tamo spominju. Ovako dobijeni podaci brži su i neposredniji od klasičnih statističkih podataka, i dolaze direktono od stanovnika, bez ikakve obrade - kaže glavni ekonomistq Bank of England Andy Haldane.

Analiza "big data" podataka očito sve više zamenjuje klasične baze podataka na temelju kojih su slične ekonomske odluke do sada donošene. Naposletku, uz dobre analitičke alate, ovakva vrsta analiza pokazuje veću pouzdanost i tačnost u proceni trenutnog stanja privrede od klasičnih metoda.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.