Ovaj uređaj omogućiće vam da napravite sopstvenu GSM mrežu


Svi koji živimo u gradovima, teško možemo da zamislimo da se nalazimo u područiju na kojem nema signala mobilne telefonije, pa se čak ljutimo ako nismo u stanju da razgovaramo u podzemnom parkingu trgovačkog centra koje se nalazi dva sprata ispod nivoa ulice.

Ali ako se malo više krećete po ruralnim krajevima, otkrićete da na mnogim mestima još uvek postoje crne tačke ili mrtve zone u kojima je teško doći do kvalitetnog signala za mobilne gadgete. Telekomunikacione kompanije ovo rešavaju trošenjem miliona evra na postavljanje repetitorskih tornjeva i baznih stanica, što im baš i nije isplativo ako se radi o retko naseljenim područijima, pa se baš i ne trude previše pokriti baš svaki pedalj teritorije, mada se često kunu da su to već omogućili.

Kutris Heimerl, doktorand Univerziteta Kalifornija u Berkeleyu, osnovao je Endaga kompaniju koja proizvodi uređaj koji će ovom problemu doskočiti Linux računarom, 900 MHz pojačalom i 2G antenom, a sve to je smešteno u kutiju veličine mikrotalasne pećnice koju spojite žicom na struju i na Internet, postavite na neko drvo, krov ili uzvišenje, a ona će omogućiti da 1.000 ljudi koristi mrežu na udaljenosti do 10 km.

Pored toga, ovaj sistem pod nazivom Endaga CCN1 je relativno jeftin, jer košta samo 6.000 dolara, a uz njega ćete dobiti potpunu podršku i pomoć pri instalaciji.

Heimerl ovo pre svega vidi kao veliku pomoć za bežične telekomunikacije u zemljama trećeg sveta, ali verujemo da bi mogao biti zanimljiv i u nekim našim krajevima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.