Snowden: Kanada presretala milione fajlova dnevno


Najnoviji izveštaj o cyber špijuniranju na osnovu bogate Snowdenove arhive koji je juče procureo u javnost pokazuje da je kanadska služba za uspostavljanje bezbedne komunikacije (CSE), presretala i analizirala i do 15 miliona uploadovanih korisničkih fajlova dnevno sa ciljem da uđu u trag ekstremistima.

Takvo je barem zvanično objašnjenje operacije globalnog nadzora nazvane Levitation, ali neki ugledniji kanadski građani smatraju da je čitav projekat samo maska za špijuniranje kanadskih građana.

Naime, iako je CSE državna kriptografska agencija čiji je glavni zadatak da nadgleda elektronsku komunikaciju i štiti nacionalne računarske mreže, zvanično joj nije bilo dozvoljeno da prikuplja online podatke svojih sugrađane niti da špijunira kanadske korporacije.

Sada, kada se pokazalo da je CSE imala čitav jedan plan globalnog nadzora online saobraćaja, opozicija je zatražila od vlade da uspostavi parlamentarni nadzor nad ovom organizacijom, jer je već ranije optuživana zbog nepropisnog presretanja poziva i e-mail-ova Kanađana.

Podsetimo, prošle godine u javnost je dospela vest o tome kako je Kanada špjunirala Brazil, ali sada se pokazalo da je nadgledala i države saveznice kao što su SAD, Nemačka, Španija, Portugal i Velika Britanija.

Foto: aldorado / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.