Rešna internet misterija - zašto je mačka ušla u kutiju?


Mačke - možeš ih strpati u laboratorij, dati ih Schrödingeru, ali ti nikada neće reći zašto baš kutija. Do danas.

Na žalost, još nije došlo vreme kada će nas mačke udostojiti ravnopravne komunikacije, ali grupa naučnika predvođena veterinarkom Claudijom Vinke iz Instituta u Utrechtu ipak je uspela nizom testova i promatranja zaključiti zašto mačke od svih igračaka, ma kako zabavne i luksuzne bile, preferiraju običnu kartonsku kutiju.

Proučavajući mačke u jednom azilu, Vinke je provela test sa kutijom na dve grupe novopridošlih mačaka. Jednoj grupi je dala kartonsku kutiju za slobodno igranje, dok je drugima takvu naizgled razonodu, uskratila. Ono što je usledilo pokazalo je da mačke ne vole kutije koliko im trebaju. Tačnije njihova delikatna mačija psiha.

Grupa mačaka koja je koristila kutije beleežila je znatan pad hormona stresa u organizmu te se puno brže prilagodila novoj okolini i pokazivala spremnost za interakciju sa ljudima, dok je druga grupa, bez kutije, na tim poljima puno sporije odnosno opreznije napredovala.

- Skrivanje je bihevioralna strategija među pojedinim vrstama koja im omogućava prilagđavanje promenama u okolini i nošenje sa stresom - konstatirala je Vinke za Wired.

Stoga sledeći put kada vidite slatku smešnu mačketinu u kutiji, znajte nije joj ništa zabavno – upravo uzima normabel. Ili kao što je to slučaj sa legendarnim Youtube mačkom Maruom, više njih.



Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.