Facebook prati čak i one koji nemaju nalog


Iako je već ranije Facebook bio pod optužbama da prati aktivnosti Internet korisnika čak i onda kada oni nisu ulogovani na najveću društvenu mrežu. Međutim, sada su bezbednosni stručnjaci na dva belgijska univerziteta ponovo potegnula ovo pitanje.

Izveštaj Univerziteta u Leuvenu i Slobodnog univerziteta u Briselu pokazuje da Facebook bez pitanja ostavlja cookieje s rokom "trajanja" od dve godine u cacheu web browsera svakog korisnika koji samo poseti Facebook-ov sajt – ovo važi i za one Internet korisnike koji nisu ulogovani na Facebook i nemaju profil na njemu. Nakon toga, svaki put kada posetite sajt koji sadrži Facebook dugme, društvena mreža dobija podatke o vašem operativnom sistemu, browseru, kao i URL posećene stranice.

Ono što je najzanimljivije, međutim, jeste činjenica da Facebook prati i korisnike koji se isključe iz sistema ciljanog reklamiranja. Povrh svega, mreža ovo ne radi Amerikancima i Kanađanima koji se isključe iz spomenutog sistema.

Sve navedeno predstavlja kršenje zakona Evropske unije o zaštiti online privatnosti. Facebook se već oglasio povodom izveštaja i rekao da sve radi po zakonu.

Da pritisak na ovu kompaniju u EU ne deluje, najbolje pokazuje nedavni komentar pravnog savetnika Evropske komisije, Bernharda Schime, da je svima koji se brinu oko špijuniranja američke vlade najbolje da se ostave Facebook-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.