Recenzija: Nokia Lumia 830


Kao što već verovatno znate, Nokia više ne postoji, barem ne u onom obliku u kakvom smo je ranije poznavali. Naravno, nastavljaju da postoje, ali se bave mapama, mrežnom infrastrukturom i razvojem raznih drugih IT rešenja. Posao sa proizvodnjom uređaja preuzeo je Microsoft, koji se trudi da zainteresuje što veći broj korisnika.

Lumia 830 predstavlja zadnji model koji će se prodavati pod imenom Nokia, zajedno sa modelom Lumia 730 sa kojim je zajedno predstavljena.

Zahvaljujući mts-u dobili smo priliku da se neko vreme družimo sa Lumijom 830. Nakon nekoliko dana testiranja, vreme je za detaljnu recenziju.

Specifikacija
- Ekran: 5,0” IPS LCD, 1280 x 720, 294 ppi
- SoC: Qualcomm Snapdragon 400
- CPU: 4x Cortex-A7 na 1,2 GHz
- GPU: Adreno 305
- RAM: 1 GB
- Interna memorija: 16 GB, proširiva memorijskim karticama do 128 GB
- Povezivanje: WiFi 802.11, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, NFC; 4G: LTE; 3G: HSDPA+ DC; 2G: GSM/EDGE
- Kamera: 10 MP, Carl Zeiss, OIS, 1080p
- Prednja kamera: 0,9 MP/720p
- Baterija: 2200 mAh
- Operativni sistem: Windows Phone 8.1

Plus
- Dizajn i kućište
- Dobra kamera
- Baterija
- Fluidni softver

Minus
- Hardver je mogao da bude jači
- Ne isporučuju se slušalice u prodajnom paketu

Dizajn i kućište

Lumia 830 predstavlja jeftiniju verziju modela 930, od koga je čak tanja i lakša što je veliki plus. Okvir je izrađen od meltala i izuzetno je čvrst, a zadnju masku, koja je inače od plastike, moguće je odvojiti i zameniti, što znači da jednostavno možete promeniti boju uređaja. Ovaj princip bio je prisutan i na Lumijama 920 / 820, gde je 820 imao mogućnost promene maske, a skuplji, 920, nije.

Razlike u izgledu 830 i 930 su dosta izražene. Subjektivno, Lumia 830 je mnogo lepša i pruža mnogo bolji osećaj u ruci. Kamera sa zadnje strane ima drugačiji izgled, pa tako veliki krug dosta podseća na Lumiju 1020, ali nije ispupčen i optika je dosta manja, tako da je krug tu više iz estetskih razloga. Sa donje strane nalaze se rupice za zvučnik.



Ekran je odlično uklopljen u celinu, ivice okolo su savršeno određene, a ispod ekrana nalaze se 3 kapacitivne tipke i mala rupica za mikrofon. Sa desne strane, kao što je i očekivano kod Nokije, nalazi se dvostruko dugme za pojačavanje/smanjivanje zvuka, a dugme za uključivanje i fizičko dugme za kameru.

Definitivno, Lumia 830 ima jedno od najbolje izvedenih kućišta, sa savršenim odnosnom ivica i čvrstim kućištem koje izgleda izuzetno moćno.

Ekran

U Lumiju 830 ugrađen je IPS LCD ekran rezolucije 1280x720 px, što na veličini od 5 inča daje gustoću od visokih 294 ppi, što je nešto manje od Retina granice, ali opet dovoljno za dobar i oštar prikaz. Bitna star kod ovog modela je i povratak Glance funkcije koja u modelu 930 nije bila prisutna. Pored sata i datuma, sada možete videti i detalje o vremenu.

Prikaz boja i uglovi vidljivosti su odlični, ali ukoliko ste koristili Lumiju 930 primetićete da je malo drugačiji, ali to je zbog korišćenja AMOLED tehnologije. Takođe, treba pohvaliti i preciznost i odziv ekrana na Lumiji 830.

Hardver i performanse

Nokia Lumia 830 za pokretanje koristi Qualcomm-ov četverojezgreni Snapdragon 400 procesor na taktu 1,2 GHz, a za grafiku je zadužen Adreno 305 GPU. U startu je vidljivo da je procesor slabiji u odnosu na Snapdragon 800 na Lumiji 930, a i grafika je nešto starija. Za multitasking se brine 1 GB RAM-a, što je u skladu s ostatkom hardvera, ali definitivno ne opravdava relativno visoku cenu.

Za skladištenje dostupno je 16 GB prostora, a za razliku od Lumije 930, ovde je moguće proširiti memoriju microSD karticama do 128 GB.

Ipak, hardverske nedostatke gotovo da nećete primetiti, osim ukoliko ne krenete da igrate neku zahtevniju igricu. Windows Phone je dosta fluidan i upeglan, tako da bagove i trzanje u radu nećete primetiti.

Softver

Lumia 830 dolazi sa Windows Phone 8.1 OS-om i Lumia Denim nadogradnjom. WP 8.1, o kome smo mnogo više pisali u recenziji Lumije 930 pa vam preporučujemo da tamo pročitate, konačno je doneo mnogo veću upotrebljivost, dobio je notifikacioni cenar, foldere i veći stepen personalizacije interfejsa.

Što se tiče fluidnosti i stabilnosti, Windows Phone je definitivno pobednik, čak i na slabijem hardveru. U odnosu na 930, nema gotovo nikakve bitne razlike, što je dosta pohvalno i obradovaće kupce ovog modela. Treba napomenuti i da će korisnici ovog modela dobiti nadogradnju na Windows 10, što će dodatno povećati vrednost uređaja.

Da odgovorimo i na bitno pitanje vezano za dostupnost aplikacija - gotovo sve što vam je potrebno je tu. Aplikacija je više nego ikada, broj brzo raste i primetno je da se Microsoft trudi da natera izdavače i da brzo puštaju ažuriranja kako bi Windows aplikacije bile u korak sa iPhone-om i Android-om.

Povezivanje i multimedija

Što se povezivanja tiče, podržane su uobičajene bežične mreže uključujući LTE, dostupan je i NFC, ali ne i USB on-the-go. Treba spomeniti još i uobičajeno dobar kvalitet zvuka i prijem signala, kao i solidnu jačinu spoljnog zvučnika.

Pregled multimedijalnih sadržaja je očekivano na visokom nivou. Player bez problema pušta većinu korišćenih kodeka, a za neke ćete ipak morati da posegnete za alternativnim playerima.

Kamera

Pored slabijeg hardvera, Lumia 830 ima i nešto lošiju kameru u odnosu na 930. Lumia 830 ima i manji senzor kamere i to 1/3.4 inča, za razliku od onog na Lumiji 930 čije su dimenzije iznosile 1/2.5 inča. Količina megapiksela spuštena je na 10, ali je zadržana PureView tehnologija oversamplinga koju smo upoznali na velikom broju Nokijinih modela do sada i koja se pokazala izvrsnom.

Lumia 830 dolazi sa velikim brojem aplikacija za kameru, a ona koju ćete najviše koristiti je, naravno, popularna Nokia Lumia Camera koja nudi širok spektar mogućnosti podešavanja parametara i to na vizueno zanimljivo izveden način, a možda je bitno napomenuti da nedostaje HDR način snimanja.



Kvalitet snimljenih fotografija je nešto manji u odnosu na Lumiju 930, ali je opet izvrsno. Poređenje sa Lumia 1020 je potpuno apsirdno, ali u nekim situacijama 830 postiže nešto bolje rezultate, recimo pri fokusiranju na malim razdaljinama. U uslovima slabijeg osvetljenja, Lumia 830 postiže odlične rezultate i razlike u odnosu na neke skuplje modele gotovo da ne postoje, a od nekih će čak biti i bolja.

Što se čuvanaja fotografija tiče, one su JPEG u veličini 8 MP, a moguće je izbaciti ih i u DNG formatu što će obradovati fotografe i sve one koji vole da se igraju sa obradom fotografija.

Veliki plus ide i blicu, koji je odlično usklađen sa fokusom, pa je fotkanje i fokusiranje gotovo instantno bez onog čekanja koje postoji na mnogim uređajima. Dosta pohvala ide i za video, koji ima blagu kompresiju, pa je vidljiva velika količina detalja i video je kristalno čist.

Fotografije i video napravljene ovim uređajem u punoj rezoluciji možete videti ovde.



Baterija

Lumia 830 dolazi sa baterijom od 2200 mAh, a iako to ne obećava zbog velikog 5-inčnog ekrana, situacija je ipak drugačija. Ekran je HD rezolucije, a procesor je štedljiv. Tako uz jedno punjenje možete da izvučete dva dana umerenog korišćenja, dok ćete pri intenzivnijoj uspeti 1 dan bez punjača.

Možete da koristite i program za uštedu baterije, ali najviše ćete uštedeti ako sami isključite data vezu kad vam nije potrebna ili da eventualno smanjite osvetljenje ekrana. Sve u svemu, zadovoljni smo autonomijom baterije, 2200 mAh nije malo kada su softver i hardver štedljivi i dobro optimizovani.

Utisak

Nokia Lumia 830 je poslednja Lumia sa Nokijinim potpisom. Iako ima svojih prednosti, poput kvalitetnog kućišta i povratka glance screen funkcije, jači hardver doneo bi mnogo veći plus. Zašto? Pa 830 pored 930 ispada relativno skup, jer se dosta jači hardver može dobiti za stotinak evra više. Naravno, ako nećete igrati zahtevne igrice, 830 je pravi izbor sa kojim ćete sigurno biti zadovoljni.

Ukoliko želite da ovaj uređaj dobijete za 1 diinar, ili po nižoj ceni od prodajne, preporučujemo vam mts ponudu. Sve informacije o cenama i paketima možete pogledati na ovom linku.

Uređaj ustupio: mts

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
8
  1. Jose Mourinho kaže,

    Nije više Nokia camera, nego Lumia Camera..Telefon je za 34K vrh, Androidasi sami procenite da li mozete kupiti za te pare ovakav Drndroid


  2. Da, slučajna greška.... Navika :)
    Upravo to, za ove pare teško se može naći dobar Android, a da on još izdrži dve godine...


  3. Анониман kaže,

    Koristim ovaj telefon vec 3 meseca, izuzetno sam zadovoljan, perfektan je po meni. Lepo izgleda, kamera nikad bolja, imao sam dosta Lumia modela, ali ova mi je najjaca, pogotovo nocu, naravno da izuzmemo 1020 i 930. Baterija mi izdrzi 24h bez problema, konstantnim koriscenjem interneta, poziva i poruka, dok mi je na primer 920 drzao 10tak sati maksimalnim koriscenjem.


  4. Анониман kaže,

    Ja sam sebi rekao, ovaj android sto sada koristim neka bude poslednji android-ov uredjaj...sve dalje ce biti windows phone...
    Nemam vise zivaca da se borim sa greenify-jem, kes klinerima i raspalim aplikacijama od kojih poludi telefon.


  5. Анониман kaže,

    odlican telefon


  6. Анониман kaže,

    Najbolji telefon koji sam video u zadnje vreme.


  7. Анониман kaže,

    koristim Lumiu 920 od aprila 2013 i prezadovoljan sam... sledeći će valjda biti 940 :D


  8. Анониман kaže,

    Koristim Lumiu 720 od 2014 i prezadovoljan sam. Os nikada bolji sve radi brzo i super, baterija 1,5 dana sa normalnom upotrebom


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.