NSA želi da nas prepoznaje i po načinu kuckanja po telefonima


Iako joj zakonodavci prete smanjivanjem ovlašćenja, američka agencija NSA, očito nema problema s novim planovima. Prema novim saznanjima NSA testira identifikovanje pojedinaca prema načinu na koji kuckaju po mobilnom.

Naime, čini se da svaki korisnik pametnih telefona ima svoj način kuckanja, odnosno svi imamo neki sopstveni elektronski potpis. Američka kompanija Lockheed IT and Security Solutions ima razvijen softver koji može raspoznati taj elektronski potpis i detektovati osobu koja ga je kreirala prema načinu na koji je ta osoba povlačila prste po ekranu i koliko je vremena utrošila kuckajući.

Nije poznato u sklopu kojeg programa će NSA koristiti tu tehnologiju. Ali, nova testiranja samo su deo šireg programa koji nastoji da razvije nove tehnologije koje će poboljšati mogućnosti jedinstvenog identifikovanja ljudi poput sada već tradicionalnog identifikovanja otiskom prsta. Prema Business Insideru FBI je puno uložio u biometričke sisteme identifikovanja koji uključuju i praćenje tetovaža i skeniranje oka.

Dok američke državne agencije nastoje da razviju nove tehnologije za poboljšanje bezbednosti, privatni sektor radi to isto sa ciljem novih proizvoda za masovna tržišta. Tako se razviju i aplikacije kojima se može otključati mobilni glasom ili skeniranjem lica.

Foto: LDprod / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.