Ponestaje slobodnih IP adresa


Za internet se obično misli da je prostorom potpuno neograničen. Niko ne bi očekivao da na internetu može ponestati prostora za nove internet adrese. Ali, prema Independent-u događa se upravo to i uskoro bi se moglo doći do limita od 4,3 milijarde adresa.

Prema Wall Street Journalu u Severnoj Americi je preostalo slobodnih mesta za još samo 3,4 miliona adresa. Iako se to čini kao velik broj, procenjuje se da bi se i ta preostala zaliha mogla potrošiti do jeseni ove godine.

IP adrese su niz brojeva sa tri tačke između njih. Te adrese koriste računari i serveri kako bi ih identifikovali i povezali se između sebe i preko njih se šalju web stranice kroz mrežu.

Ali, ta četiri sklopa brojeva ograničavaju količinu adresa koje se mogu iskoristiti. Maksimum od 4.3 milijarde mogućih adresa rezultat je relativno malog broja različitih kombinacija.

U međuvremenu je napravljeno i rešenje s novom specifikacijom internet adresa (naziva IPv6) po kojima će prostor za adrese biti gotovo neograničen jer će omogućiti čak 340 sekstiliona adresa (340 sa 36 nula).

Mnogo veći kapacitet omogućen je zahvaljujući dužim i kompleksnijim adresama. Mnoge zemlje su već prešle na IPv6 sistem IP adresa, koji zahteva i skuplju opremu koja je kompatibilna sa novim sistemom.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.