Recenzija: Meizu MX4


Za kineski Meizu možda niste čuli, ali radi se o kompaniji koja na tamošnjem tržištu važi za jedan od najboljih brendova. Nakon velikog uspeha u Aziji, red je došao i na širenje ka zapdu, pa je tako ovaj proizviđač sada dostupan i na našem tržištu. Meizu, za koji mnogi kažu da kopira Apple (što je, realno, i istina) poznat je po vrhunskom hardveru i odličnom kvalitetu izrade kućišta po ceni nižoj od konkurencije.

U kvalitetno plastično kućište, sa metalnim okvirom, upakovan je zaista snažan hardver i kamera od 20.7 MP koju proizvodi Sony. Kako se telefon ponašao tokom testa i kakav je utisak ostavio pročitajte u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 5,36” IPS LCD 1920 x 1152 tačaka, 418 ppi, Gorilla Glass
- SoC: MediaTek MT6595
- CPU: 4x Cortex-A7 na 1,7 GHz + 4x Cortex-A17 na 2,2 GHz
- GPU: PowerVR G6200 MP4
- RAM: 2 GB
- Interna memorija: 16 GB
- Povezivanje: WiFi , Direct, Hotspot, A-GPS, Bluetooth, DLNA, USB on-the-go; 4G: LTE; 3G: HSDPA+ DC
- Kamera: 20,7 MP/4K
- Prednja kamera: 2 MP/1080p
- Baterija: 3100 mAh
- Operativni sistem: Android 4.4 KitKat/Flyme OS

Plus
- Dizajn i kvalitet izrade
- Ekran i okvir oko njega
- Hardver i performanse
- Kamera

Minus
- Nema ulaz za memorijske kartice
- Flyme OS zahteva određeno vreme za privikavanje
- Nije moguće izmeniti bateriju

Dizajn i kućište

Za Meizu MX4 ne možemo reći da je nešto preterano eleganan pre svega zato što je generalno već viđen. Okvir je napravljen od metala, dok je zadnja maska od plastike. Uređaj je možda malo više zaobljen, a i maska je malo više zaobljena i glatka pa uređaj lako može da isklizne. Okvir i zadnja maska su lepo izvedeni, u istoj boji i gotovo je nemoguće primetiti da je iz dva dela. Zadnja maska se skida, ali jedino što onda možete da uradite je ubacite SIM karticu, dakle jednostavna promena baterije je nemoguća, pa ćete tako u slučaju potrebe morati do servisa. Takođe, maska je dosta oštra na ivicama i teško se skida, pa vam se može desiti da se posečete ispod nokta dok budete rastavljali (da, i to se desilo). Na zadnjoj strani nalazi se samo kamera sa blicem.



Dugme za paljenje/gašenje ekrana nalazi se na vrhu. S obzirom na veličinu, ovo je malo nepraktično, posebno za one sa manjim šakama. Ipak, Meizu je ponudio drugo rešenje, pa tako dvostrukim tapom po ekranu isti se uključuje (kao KnockOn na LG-u), dok je za gašenjue potrebno duže držati jedinu kapacitivnu (home) tipku, koja služi i kao notifikaciono svetlo.



Uređaj u ruci leži savršeno, deluje lagano i čvrsto. Takođe, imaćete i utisak držanja premium uređaja sa odličnim kvalitetom izrade.

Ekran

Meixu MX4 dolazi sa malo čudnim ekranom - veličina je 5.36 inča a odnos stranica 16:10, uz rezoluciju od 1920 x 1152 što dovodi do 418 ppi. Ekran ima odličnu svetlinu i kontrast, a treba pohvaliti i prikaz boja. Takođe, vidljivost ekrana na dnevnom svetlu je odlična, čak možemo reći da je trenutno među najboljim na tržištu.



Recimo još samo da se radi o IPS ekranu preko kojeg se nalazi Gorilla Glass zaštitno staklo.

Hardver

Pokretačka snaga ovog uređaja je MediaTek-ov procesor MT6595 sa četiri Cortex-A17 jezgra na taktu od 2.2 GHz i četiri Cortex-A7 na 1,7 GHz. Društvo im čini PowerVR G6200 MP4 grafički koprocesor sa četiri jezgra, a količina RAM-a iznosi 2 GB. Ovakva specifikacija garantuje odlične performanse, što pokazuju i benchmark testovi. Na ovom uređaju bez problema možete pokrenuti najzahtevnije igrice koje će raditi bez problema.

Što se tiče ugrađene memorije, ovde postoji jedan minus. Naime, slično kao i na iPhone-u, interna memorija iznosi 16 GB i nije proširiva. Usput rečeno, korisniku je dostupno tek oko 11 GB. Srećom, uvek možete da koristite cloud servise, a Meizu nudi i sopstveni Flyme cloud. Uređaj poseduje i USB on-the-go pa tako uz adapter možete ubaciti bilo koju USB memoriju.

Povezivanje i multimedija

Uređaj se povezuje preko WiFi mreže i svih njegovih izvedenica, a tu su i DLNA, Bluetooth 4.0, A-GPS/GLONASS, kao i USB on-the-go, dok nedostaju NFC i TV-out.

Kvalitet zvuka je odličan, a sam spoljni zvučnik možemo svrstati među najjače u svojoj kategoriji. Što se tiče slušalica, one se ne isporučuju na našem tržištu, pa će vas prostoru za slušalice smeštenom u kutiji nalaziti samo obaveštenje da slušalice nisu uključene.

Pregled multimedijalnih sadržaja je na visokom nivou pre svega zbog kvalitetnog ekrana, ali i odličnog zvuka iz spoljnog zvučnika.

Softver

Meizu MX4 temelji se na Android 4.4 KitKat-u sa posebnom nadogradnjom interfejsa koju Meizu naziva Flyme OS. Ovde se ne radi o nekoj manjoj nadogradnji i "peglanju izgleda" već se vodilo računa o svakom detalju koji je izmenjen slično kao i kod Xiaomi-jevog Mi4, kome je Apple, kao i Meizuu bio uzor što je vidljivo po dizajnerskim smernicama. Sve aplikacije su smeštene na početnom ekranu, što znači da je zaobiđen meni sa aplikacijama.

Broj aplikacija koji dolazi instaliran na uređaju je mali, dakle konačno nema dosadnog bloatwarea. Na uređaju ne postoje ni Google-ove aplikacije (poput Gmail-a, Drive-a...), sve ćete to morati sami da instalirate. Ali, ima nekoliko aplikacija by Meizu koje su nepotrebne iz prostog razloga što su - samo na kineskom. Naravno, možete ih koristiti, recimo zanimljiva je prodavnica tema, ali je sve ispisano na nama ovde nerazumljivom jeziku.

Većini korisnika ipak će smetati nedostatak funkcionih kapacitivnih tipki. Dakle, ispod ekrana imamo samo home tipku koja je u ovom modelu kapacitivne prirode, dok se "back" tipka pojavljuje na dnu ekrana u posebnoj traci, koja zavisno o aplikaciji koju koristite, može da sadrži i dodatne funkcije.



Primera radi, multitasking meni se poziva gestom povlačenja prsta sa dna ekrana prema gore, ali ukoliko isti gest upotrebite na samom ekranu (ne od dna), tada će vam se otvoriti pretraživanje. Ovo u početku može izgledati malo zbunjujuće, ali vremenom ćete se bez većih problema priviknuti.

Postoje još i mnogi drugi gestovi i funkcije, kao npr. buđenje ekrana dvostrukim dodirom ili tzv. SmartTouch opcija koja dozvoljava kreiranje plutajuće tipke kojoj je moguće dodeljivati razne funkcije, npr. nazad, dvostruki klik, skrolovanje gore ili dole, a moguće joj je odrediti i stepen providnosti. Ovo je dobro rešenje s obzirom na nedostatak klasičnih kapacitivnih tipki, posebno za back funkciju. U tom slučaju će back dugme, koje se pojavljuje na posebnoj traci na dnu ekrana, jednostavno nestati. Svakako treba dobro oceniti gde ćete postaviti ovu plutajuću tipku, da se ne bi preklapala sa nekom od ikonica aplikacija.

Sam interfejs zahtevaće određeno vreme za prvikavanje, na ovom linku možete pogledati dosta screenshotova.

Kamera

Meizu MX4 dolazi sa 20,7 MP kamerom koju potpisuje Sony, a važi za jednu od trenutno najboljih na tržištu. Interfejs kamere je jednostavan i pregledan, sa prilično logičnim rasporedom i dosta se razlikuje od drugh Android-a.



Što se tiče kvaliteta fotografija u dnevnim uslovima - odlične su. Vidljivo je dosta detalja i odlična oštrina, kontrast i boje su pogođni i u većini slučajeva neće biti potrebna dodatna obrada. Noćne fotografije su solidne, iz nekog razloga lošije od očekivanog. Fokus noću je brz ali često se gubi pa prilikom fotkanja zna da omaši iako ste lepo podesili. U dnevnim uslovima fokusiranje je gotovo trenutno i radi bez problema u većini slučajeva. Blic je dobar za bliže predmete, ali na malo većoj udaljenosti, video i fotografije mogu biti slabije osvetljenje. Može pomoći ISO koji u slabijim svetlosnim uslovima možete da podignete do 1600.

Video se snima u veličinama 480p, 720p, 1080p i 2160p (4K). Sam kvalitet snimljenog materijala je merljiv sa onim najskupljih uređaja na tržištu, što možete videti i u demo snimcima. Problem 4K videa ovde je što uređaj koristi nestandardni kodek, pa ga nije moguće pregledati u standarndim aplikacijama niti ga postaviti na YouTube, već samo u 1080p.



Baterija

Uređaj dolazi sa betarijom kapaciteta 3100 mAh koja je vrlo solidna. Iako brojka zvuči veliko, ipak nemojte očekivati previše. Bez problema možete izvući jedan dan umerenog korišćenja, čak možda i dan ipo u najboljem slučaju. Ukoliko se odlučite za igraje igrica, autonomija baterije se drastično skraćuje.

Naravno, sve zavisi od korisnika do korisnika, odnosno od navika i korišćenih aplikacija.

Utisak

Meizu je jedna od najboljih kineskih brendova, pored Xiaomi-ja, naravno. MX4 je jeftin a hardvesrki dovoljno jak da se meri sa najjačim i mnogo skupljim modelima. Kvalitet kućišta je na viskom nivou, uz kvalitetan metalni okvir sa plastičnom zadnjom maskom. Ekran je jedan od najboljih na tržištu, a ni kamera ne izmiče vrhu tabele najboljih.



Jedina stvar koja vam se možda neće dopasti je kompanijin Flyme OS, koji će zahtevati određeno vreme za privikavanje. Iako je zamišljen kao kopija iOS-a, neke stvari Apple nikada ne bi napravio niti dopustio. Ovo može biti prednost i mana. Prednost je u dosta boljoj personalizaciji i jednostavnom pristupu fajlovima kroz menadžer aplikaciju, dok kao manu na prvom mestu možemo istaći potrebu za korišćenjem cleaner aplikacije kako bi oslobodili RAM, očistili trash, pokrenuti antivirus skeniranje... Ovako neku komplikaciju Apple ne bi dopustio, setimo se da ne vole ni kada aplikacije imaju "anti" i "virus" u nazivu, a pogotovo ne zajedno jer žele da pokažu kako je njihov sistem bezbedan i da vam ništa više nije potrebno.

Sve u svemu, u pitanju je jedan odličan uređaj sa sitnim manama. Ukoliko želite da ga kupite, preporučujemo Telenor ponudu, gde ga možete dobiti već za jedan dinar uz odgovarajući paket. Više o ponudi pogledajte ovde.

Uređaj ustupio: Telenor

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
8
  1. Анониман kaže,

    nije los, ali sigurno bih pre izabrao neki samsung sa tom cenom pa makar bio i slabiji


  2. Анониман kaže,

    Kupio ga moj drug, nije impresioniran :P


  3. Nikola kaže,

    Meizu super, a na vašem sajtu me zatrpale reklame za Samsung Galaxy S6 haha


  4. Анониман kaže,

    deluje mi čudno, brend za koji ranije nisam čuo...


  5. Анониман kaže,

    Linkovi na vašim stranama se posle klika iz plave pretvaraju u boju ostalog ne-link teksta i mogu se videti samo slučajno prelaskom miša preko linka. Isprobano na Operi i IE, verujem i da je kod ostalih isto. Zašto ne neka svetlija siva ili ona stara/standardna ljubičasta za ranije otvarane linkove?


  6. Iako van teme, skroz na mestu :)
    Taj problem postoji dugo i stalno se zaboravlja, sve do sada. Napravio sam malu uzmenu u kodu i to je rešeno. Sada su isto plavi kao i kada niste posetili, čisto da se ne šareni mnogo, naravno ukoliko neko ima bolji predlog neka kaže :)


  7. Анониман kaže,

    Odličan telefon, jedan od trenutno boljih na tržištu. Ali malograđanima je važnije da se vidi jabučica dok se slikaju u ogledalu od onoga šta je u telefonu. Meizu Mx4 je vrhunski, i svakom toplo preporučujem.


  8. Unknown kaže,

    Ja imam m2note vec pola godine,prezadovoljan sam,telefon je brz,ne baguje,ne koci,koristim ga dosta,baterija traje vise od jednog dana,kamera odlicna,slike brutalne i snimak.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.