Upoznajte 3D štampač koji može da štampa živo ljudsko tkivo


Osnivači BioBots-a, Danny Cabrera i Ricardo Solorzano, osmislili su poseban 3D štampač koji koristi specijalno mastilo koje se može kombinovati sa živim ćelijama i tako ištampati žive strukture tkiva.

Ovo otkriće predstavlja veliki napredak u dugogodišnjem istraživanju procesa proizvodnje živog tkiva, koji se sve do sada zasnivao na jako skupoj i zastareloj opremi.



Ovo posebno mastilo sadrži poseban fotoinicijatorski prah, koji omogućava izgradnju struktura od biološkog materijala bez upotrebe pritiska ili ultraljubičastog osvetljenja koje koriste ostale slične mašine, a koji vrlo lako mogu oštetiti žive ćelije.

Iako spomenuta tehnologija još uvijek nije potpuno spremna za širu upotrebu, u BioBotsu su već napravili nekoliko prototipa ovog 3D printera i trenutno su u potrazi za novčanim sredstvima kako bi nastavili sa svojim istraživanjima.

U svakom slučaju, želimo im da što prije puste u opticaj potpuno funkcionalan 3D printer za živo tkivo, jer je to možda i jedini način da se smanji trgovina organima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.