Apple WWDC: Predstavljeni iOS 9, Mac OS X El Capitan i Apple Music


Apple je na jučerašnjoj WWDC konferenciji predstavio iOS 9. Novi mobilni operativni sistem se, prema rečima Aple-ovih inženjera, fokusira na funkcionalnosti kao i OS X. Tako iOS 9 sada nudi dodatne pametne funkcije viđene na Google Now sistemu, koje će integirirati u ličnog asistenta Siri. Novi iOS će doneti i funkcionalnosti kao što je pretraga brojeva telefona po mailovima, što će biti korisno u trenucima kad npr. primite poziv s broja koji nije u imeniku uređaja.

S novim iOS-om uređaj će predvideti vašu rutinu i putem mapa ponuditi rešenje za najjednostavniji dolazak na odredište. Poboljšanja su dodana i u muzičkom playeru koji će imati veće mogućnosti. Kao novost, spominje se i nova Notes aplikacija u koju se sada mogu direktno importovati web stranice, s mogućnošću dodavanja beleški.

Novi iOS 9 će doneti i novi čitač vesti sličan Flipboard-u, koji će generisati vesti u formatu svojstvenom za Apple. Poboljšane su Apple Mape, koje sada dobijaju informacije o javnom prevozu, ali pitanje koje će lokacije biti podržane.

iOS 9 takođe donosi mogućnost korišćenja više aplikacija odjednom, što će omogućiti tzv. Split-View, funkcionalnost sličnu Milti-Window funkciji na Samsung-ovim Android uređajima. Ova funkcionalnost će za sada biti moguća samo na iPad-ima, a nudiće i mogućnost prikaza vieda u posebnom prozorčiću dok istovremeno radite u drugoj aplikaciji, što je takođe već viđeno na Android uređajima,

Od zanimljivosti izrečenih na WWDC-u, možemo izdvojiti podatak da je iTunes App Store do sada ostvario 100 milijardi preuzimanja, a 30 milijardi dolara je isplaćeno developerima.

iOS 9 će već od jula biti dostupan u beta programu, a ostatku sveta na jesen. Instalacija beta verzije iOS-a 9 će biti moguća na sve iOS uređaje počevši sa iPhone-om 4S i iPadom 2, no ne treba očekivati da na njima sve nove funkcije budu dostupne.

Mac OS X El Capitan


Prema rečima Apple-ovih inženjera, El Capitan se fokusira na dve stvari: korisničko iskustvo i performanse. Jedna od najvećih promena nastupa u Safari pregledaču koji sada omogućava pričvršćivanje web stranica u tab jednostavnim odvlačenjem ulevo. Nadalje, putem adresne trake sada je moguće pronaći u kojem tabu svira muzika i instantno je ugasiti.

Spotlight pretraživanje je takođe poboljšano i nudi podršku za nove jezike, a može pronaći informacije o vremenu, deonicama i rezultatima igranja. Tu je još i nova "Notes" aplikacija i poboljšani "Mission Control" koji sada nudi bolji i jednostavniji rad.

Što se performansi tiče, u Apple-u kažu da će El Capitan za 1,4 puta brže otvarati aplikacije, a PDF datoteke u Preview aplikaciji čak četiri puta brže. Apple na Mac računare donosi i Metal alat za developere, a Open GL će na novom OS X-u sadržaj renderovati za 40% brže.

OS X El Capitan je već dostupan developerima, a ostalima od jeseni.

Predstavljen i Apple Music

Na jučerašnjem WWDC-u, predstavljen je još jedan proizvod - Apple Music, servis o kojem se dugo pričalo i spekulisalo, nakon što je Apple prošle godine kupio Beats. Ceo servis će biti sazdan u jednoj aplikaciji koja će sadržati streaming muzike, radio, kupovinu albuma i još mnogo toga.

Uz radio koji će emitovati 24 sata dnevno, Apple će ponuditi i "desetine miliona" iTunes naslova koje će biti moguće preslušavati putem streaminga i spremiti za kasnije, dakle za offline upotrebu. Sami izvođači će za svoj sadržaj imati mogućnost dodavanja fotografija, album covera, fotografija sa koncerata i sl.

Apple Music biće dostupan 30 juna u više od 100 zemalja i biće ponuđeno tri meseca besplatnog probnog korišćenja. Nakon toga ćete za nastavak upotrebe servisa morati plaćati 10 dolara mesečno, ali će postojati i porodični paket koji će nuditi nešto povoljniju pretplatu, tj. 15 dolara za šest korisnika.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.