Razvili sistem punjenja baterija putem Wi-Fi mreže


Ekipa naučnika sa univerziteta Washington radi na sistemu bežičnog punjenja baterija na mobilnim uređajima - putem WiFi mreže. Njihov sistem naziva se Power over Wi-Fi (PoWiFi) i trebao bi da bude kompatibilan sa postojećim bežičnim routerima. Tajna je u tome da se unutar prijemnika (primera radi mobilnog) ugradi uređaj koji može Wi-Fi signal pretvoriti u energiju koja se zatim koristi za punjenje baterije uređaja.

U svojoj laboratoriji ovi naučnici su uspeli da višekratno napune kondenzator na udaljenosti nešto većoj od 5 metara od routera. Uređaj je svakih 35 minuta prikupio dovoljno energije da na njega priključena kamera iz mobilnog uređaja može snimiti jednu fotografiju. Takođe, uspeli su bateriju uređaja za praćenje fizičke aktivnosti korisnika (poput sportske narukvice) napuniti na 41% za otprilike 2 i po sata.

Kako su energije koje se ovim načinom mogu generisati iz bežičnog signala prilično niske (do 1 W), vrlo je verovatno da bi ova tehnologija svoju primenu mogla pronaći kod napajanja vrlo malih uređaja koji koriste malo električne energije za svoj rad. Bitno je naglasiti da prilikom crpljenja energije iz signala nekog rutera internet veza koju isti taj router omogućava ne trpi u smislu smanjenja jačine signala ili brzine prenosa podataka.

Foto: phloxii / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.