Ima tek 20 godina, a već je napravio preko 100 opasnih virusa


Brazilski student (20) autor je više od 100 trojanaca kojima je cilj bio krasti finansijske informacije, a za svaki je mogao zaraditi oko 300 dolara, navodi sigurnosna kompanija Trend Micro. Oni su ga identifikovati kao jednog od najvećih autora malvera, a mladi informatičar poznat je pod imenima "Lordfenix", "Hacker's Son" i "Filho de Hacker". Počeo je da deluje još 2013. godine kada se preko foruma javljao drugima da mu pomognu oko programa. U međuvremenu je razvio veštine, a njegov softver je korišćen u napadima na niz banaka.

Jedno od njegovih dela je i TSPY_BANKER.NJH, trojanac koji može identifikovati kad korisnik upisuje određeni URL banke. Potom mu se zatvara trenutni prozor u Google Chrome-u (ako ga koristi), javlja se poruka s greškom i otvara novi lažni prozor bez da je primetio promenu adrese. Ako je žrtva upisala svoje podatke u taj prozor, oni su se prosledili napadaču na e-mail. Isti je program gasio i proces koji koriste banke kako bi osigurali podatke u online transakcijama.

Trend Micro navodi kako samouvereni haker sada nudi i izvorni kod trojanaca na određenim forumima. Tvrdi da te besplatne verzije mogu ukrasti podatke iz četiri banke, a u plaćenoj verziji nudi se mogućnost napada više institucija. Trojance je oglašavao i preko Skype-a.

Pokazalo se i da je hakeru ovo prilično uspešan biznis. Stvorio je više od 100 opasnih programa, a cena svakog otprilike je 320 dolara. Pre dve godine na Facebook-u je objavio post u kojem se hvali uspehom svog rada.

Foto: Lightspring / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.