Razvijena dvofaktorska autentikacija zvukom


Švajcarski naučnici s tamošnjeg univerziteta ETH Zurich razvili su novu metodu provere identiteta korisnika. Njihova tehnologija nazvana je Sound-Proof i za dvofaktorsku autentikaciju koristi mikrofone ugrađene u računare i mobiilne koji beleže pozadinske zvukove. Koristeći ovaj sistem, korisnik se na određeni servis može prijaviti putem računara, a za funkcionisanje Sound-Proofa mora imati instaliranu i mobilnu aplikaciju na mobilnom.

Kada korisnik pristupi servisu koji koristi Sound-Proof, uključuju se mikrofoni na računaru i na mobilnom, te aplikacija upoređuje zvukove koje oni beleže. To mogu biti bilo kakvi uobičajeni zvukovi iz okruženja, šumovi, zujanja elektroničkih uređaja i slično (u slučaju tihog okruženja, sistem će zatražiti korisnika da proizvede bilo kakav zvuk). Samo u slučajevima kad oba uređaja "prijave" iste snimljene zvukove, Sound-Proof će potvrditi identitet korisnika i omogućiti mu prijavu na željeni servis.

Ova tehnologija ne zahtijeva dodatnu interakciju korisnika sa mobilnim, dovoljno je tek da se isti nalazi u blizini korisnika. Sound-Proof funkcioniše u Chrome-u, Firefox-u i Operi bez ikakvih ekstenzija ili plug-inova, a mobilne aplikacije biće dostupne za iOS i Android operativne sisteme.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.