Ruski političari žele da zabrane upotrebu Windows 10 OS-a u državnoj upravi


Kako prenose web-stranice ruske televizijske kuće RT, čelnik stranke Pravedna Rusija (levi centar), Nikolai Levichev, zatražio je od ruskog premijera Dmitrya Medvedeva da razmisli o koracima koji bi doveli do zabrane upotrebe Microsoft-ovog operativnog sistema Windows 10 u ruskim državnim službama i kompanijama te istraživačkim i naučnim institucijama koje finansiraju ruske vlasti.

Prema Levichevu, korisnici nakon što pristanu na korisničke uslove i počnu koristiti Windows 10 zapravo Microsoft-u daju pristup svim svojim lozinkama i drugih korisničkim podacima kao što su kontakti, lokacija korisnika i adrese elektronske pošte. Takođe Levichev tvrdi da Microsoft upozorava korisnike kako će se svi prikupljeni podaci čuvati na neodređeno vreme u SAD-u i drugim državama te će se po potrebi predati američkim državnim agencijama.

Osim pisma ruskom premijeru, Levichev je poslao pismo i ruskoj agenciji za nadzor Interneta, Roskomnadzor, tražeči od njih objašnjenje krše li korisnički uslovi Windows 10 OS-a ruske zakone. Podsećamo, Rusija je uvela zakon po kojem su sve domaće i strane internet kompanije dužne čuvati podatke ruskih korisnika na teritoriju Rusije, ali taj zakon stupa na snagu tek u septembru sledeće godine.

Microsoft je u ranijem saopštenju naglasio da je transfer korisničkih podataka moguć isključivo uz pristanak samog korisnika, koji imaju na raspolaganju bogat sistem za podešavanje privatnosti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.