Firefox krajem 2016. ukida podršku za pluginove


Internet pluginovi kojima je primarna svrha bila poboljšanje korisničkog iskustva relikt su prošlosti. Internet stranice modernog doba sve manje ih koriste i okreću se široko prihvaćenim standardima poput HTML-a 5, a internetski pregledači počinju ukidati podršku za Javu, Silverlight i slične dodatke. Na tom polju prednjači Chrome, koji je u svojoj poslednjoj verziji ukinuo podršku za sve NPAPI pluginove, i uveo automatsko pauziranje svih Flash sadržaja.

Tim putem sada odlučuje krenuti i Mozilla, ali će biti manje rigorozna. Iz te je organizacije objavljeno da će njihov Firefox do kraja sledeće godine ukinuti podršku za sve NPAPI pluginove, osim Flash-a. Povrh toga, 64-bitna verzija Firefox-a za Windowse biće lansirana u potpunosti bez podrške za ovu vrstu dodataka.

Što se tiče Flash-a, Mozilla i Adobe će sarađivati na poboljšanju korisničkog iskustva kroz tu tehnologiju, pa će on biti izuzet od ukidanja. Svetlu budućnost Mozilla predviđa i za Unity, koji će u saradnji s njima razviti tehnologiju za rad bez dodatnih pluginova. Silverlight i Java, primera radi, neće biti te sreće.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.