Otkrili preko 250 iOS aplikacija koje prikupljaju korisničke podatke


Istraživači iz kompanije SourceDNA su na App Store-u otkrili preko 250 aplikacija koje prikupljaju korisničke podatke, prenosi Ars Technica.

Do sada je otkriveno ukupno 256 aplikacija koje je preuzelo oko milion ljudi, a iz kompanije SourceDNA navode kako dotične prikupljaju podatke poput e-mail adresa, liste instaliranih aplikacija i serijskih brojeva uređaja - što je prema Apple-ovim pravilima o privatnosti zabranjeno i zbog čega navedene aplikacije ne bi smele da budu objavljene na App Store-u.

Problem kod navedenih aplikacija nije u njihovom, već u kodu softvera koji koriste za prikazivanje reklama, a iz Apple-a su već objavili obaveštenje za javnost, u kojem tvrde kako su identifikovali grupu aplikacija koje koriste third-party SDK za prikaz reklama, a koji prikuplja korisničke podatke.

Iza spomenutog softvera stoji kompanija Youmi, a Apple je napomenuo kako će sve problematične aplikacije ukloniti sa App Store-a, i kako će pomoći njihovim developerima da izbace nove verzije svojih aplikacija, bez spornog advertising softvera.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2018 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.