YiSpecter je novi opasni malware za iOS uređaje


Stručnjaci za bezbednost kompanije Palo Alto Networks otkrili sunovu vrstu malwarea koji se pojavljuje na iOS uređajima i jednako pogađa uređaje sa jailbreakom kao i one bez njega.

Malware je poznat pod imenom YiSpecter, a do sada je detektovan uglavnom na uređajima kineskih i tajvanskih korisnika. Uspješno iskorišćava privatne API-je kako bi se njegove četiri komponente potpisane poslovnim sertifikatima preuzele sa centraliziranog komandnog i kontrolnog servera.

Na inficirane uređaje YiSpecter instalira neželjene aplikacije, vrši zamenu već instaliranih legitimnih aplikacija s odgovarajućim lažnim aplikacijama, vrši prikaz neželjenog oglašivačkog sadržaja preko celog ekrana uređaja, menja zadatu pretrage i knjižne oznake (bookmarkove) u Safariju, šalje podatke o korisniku inficiranog uređaja do svojeg servera te i dalje nesmetano radi čak i kada ga korisnik ručno ukloni sa svog uređaja.

Najbolja obrana protiv YiSpectera je instalacija iOS 9 sistema u kojem taj malware ne može funkcionisati te instalacija aplikacija isključivo sa službenog App Store-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2018 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.