Developeri CryptoLocker-a do sada zaradili preko 325 miliona dolara


Prema izveštaju udruženja pružalaca usluga za računarsku bezbednost Cyber Threat Alliance (CTA), developeri zaslužni za CryptoLocker ransomware trojanac samo u proteklih godinu dana zaradili su više od 325 miliona dolara od žrtava svojeg proizvoda.

CTA navodi podatak o 406.887 pokušaja inficiranja CryptoLocker-om, 839 različitih URL-ova komandnih i kontrolnih servera, 49 različitih kampanja inficiranja CryptoLocker-om, pri čemu je jedna od njih uspješno inficirala oko 15 hiljada računara iz celog sveta.

U CTA-u smatraju da je za razvoj CryptoLocker-a zaslužna samo jedna grupa cyber kriminalaca. CryptoLocker je otkriven u junu prošle godine, a trenutno je aktuelna CryptoWall verzija 3.0 (CW3).

Spomenuta poslednja verzija CryptoLocker-a distribuira se na računare putem malicioznih aplikacija i uz pomoć spama koji sadrži maliciozne dodatke ili linkove koje vode do malicioznih web-stranica.

Žrtve ovog ransomwarea imaju samo dve opcije - platiti cyber kriminalcima traženi iznos u bitcoinima ili se pomiriti s gubitkom svojih podataka jer trenutno ne postoji efikasan način dekripcije podataka bez plaćanja ključa.

Foto: Maksim Kabakou / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.