Pariški aerodrom bio zatvoren zbog rušenja Windows-a 3.1


Najnovija horor priča o zastarelim informatičkim sistemima u modernoj infrastrukturi stiže iz pariškog međunarodnog aerodroma Orly. Naime, aerodrom se prošle nedelje morao privremeno zatvoriti zbog rušenja – ni manje, ni više, nego – Windows-a 3.1.

Na ovom prastarom operativnom sistemu iz 1992. godine radi bitan program po imenu DECOR, zadužen za prosleđivanje informacija o vremenskim uslovima pilotima. Budući da je u vreme zatvaranja na aerodromu bila magla, rušenje Windows-a 3.1 je značilo da ni DECOR ne radi, kao i da piloti ne mogu dobiti ključne informacije o vidljivosti piste.

Incident skreće pažnju na često zastareli softver kojeg koriste različite institucije, kompanije i organizacije, a koji može ugroziti veliki broj ljudi. Činjenica da Orly aerodrom koristi Windows 3.1 trebala bi biti skandalozna, ali ipak, čak su i razvijenije zemlje poput Francuske spore u iskorenjivanju starog i potencijalno nestabilnog softvera.

Kako izveštava Vice.com, na aerodromima u Francuskoj je uobičajeno da se koristi Windows XP i 3.1. Pri tome je njihovo održavanje u najmanju ruku jadno, a da bude gore, zemlja sada ima problem da pronađe radnike koji znaju raditi sa tako starim softverom. Na primer, u Parizu postoje samo trojica stručnjaka koji znaju rešavati probleme sa DECOR-om.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.