Samsung Galaxy S6 Edge ima opasne bezbednosne rupe


Ukoliko spadate među vlasnike Samsung-ovog Galaxy S6 Edge telefona, budite sigurni da vam je softver na njemu ažuriran, jer su istraživači iz Google-ovog Project Zero tima otkrili 11 vrlo rizičnih rupa koje uređaj čine izložen hakerskim napadima.

Google navodi kako među tim bugovima, najmanje jedan može omogućiti napadačima potpuno preuzimanje kontrole nad uređajem.

Mada je u međuvremenu Samsung zakrpio 8 od 11 navedenih rupa, Google upozorava da su ostale još tri koje tek trebaju rešiti, koje i dalje predstavljaju bezbednosni rizik.

U svojem blog postu, stručnjakinja za bezbednost Natalie Silvanovich iz Project Zero tima navodi kako ovi propusti nisu vezani uz sami Google-ov Android OS, već je problem u softveru u uređajima eksternih kompanija OEM-ova koji koriste Android Open-Source Project (AOSP).

U avgustu ove godine istraživači su upozorili da se milioni Android telefona mogu jednostavno "oteti" korišćenjem softvera koji je na njih instaliran od strane njihovih proizvođača, a te "remote support" aplikacije se nalaze i na telefonima i tabletima velikih proizvođača kao što su HTC, LG, Samsung i ZTE.

Aplikacije pružaju specijalan pristup telefonu, koristeći digitalne sertifikate u koje hakeri mogu provaliti i potom koristiti za svoje delovanje.

"Između ostaloga to im omogućava krađu privatnih podataka, praćenje lokacija, uključivanje mikrofona i snimanje konverzacija", upozoravaju stručnjaci za bezbednost kompanije Check Point, koji su otkrili hack kojem su dali naziv "Certifi-Gate".

Među 11 bugova koje je otkrio Google, nalazi se exploit koji omogućava slanje e-mailova drugim ljudima, a tri rupe koje još nisu zakrpljene, uključuju mogućnost da haker dobije fizički pristup uređaju, te da pristupi slikama u galeriji.

Natalie Silvanovich upozorava da su najviše ugroženi oni korisnici koji Samsung Galaxy S6 Edge nisu ažurirali, pa ih savetuje da to što pre učine.

Samsung je potvrdio da se nalazi u izradi zakrpi za sve navedene bugove, te je "začepio" 8 rupa, dok će preostale 3 biti rešene u okviru Samsung Security Update programa za novembar ove godine, što znači da će problemi nestati kroz nekoliko nedelja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.