Recenzija: Asus Zenfone 2 (ZE551ML)


Iako nam je Asus mnogo poznatiji po računarskom hardveru, ova kompanija dugo je pristuna sa mobilnim telefonima i tabletima. Nakon mnogo telefona koji nisu napravili nikakvo posebno interesovanje, Asus je predstavio Zenfone 2, koji je konačno doneo odlične specifikacije i nisku cenu.

Na test smo dobili ovogodišnji Zenfone 2, model sa 4 GB RAM-a, a ovo su utisci.

Specifikacija
- Ekran: IPS, 5,5 inča, 1920x1080 px, 401 PPI gustoća, Corning Gorilla Glass 3 zaštita
- Chipset: Intel Atom Z3580
- CPU: Quad-core 2.3 GHz
- GPU: PowerVR G6430
- RAM: 4 GB
- Interna memorija: 32 GB, proširiva microSD karticama do 64 GB
- Kamera: 13 MP, f/2.0, autofocus, dual-LED (dual tone) flash
- Prednja kamera: 5 MP, f/2.0
- Baterija: 3000 mAh
- OS: Android OS, v5.0 (Lollipop) sa Asus ZenUI

Plus
- Odličan hardver
- Odličan ekran
- Dual SIM
- Cena

Minus
- Prepun nepotrebnih aplikacija
- Kamera nije oduševila

Dizajn i kućište

Asus Zenfone 2 izgledom dosta podseća na LG G3 odnosno G4, najviše zbog dugmića za kontrolu jačine zvuka koji su smešteni sa zadnje strane. Ipak, ovde je dugme za uključivanje smešteno na vrh, što je ipak malo nepraktično ukoliko niste navikli da tapkanjem po ekranu otljučavate uređaj.

Leva i desna strana kućišta nemaju nikakve dugmiće, micro USB konektor smešten je na dnu dok je audio jack na vrhu pored dugmeta za paljenje.



Na zadnjoj strani nalaze se kamera sa dvotonskim blicem na vrhu ispod koga se nalaze spomenuti dugmići za kontrolu jačine zvuka. Pri dnu nalazi se veliki zvučnik. Zadnji poklopac se skida (postoji u raznim bojama i dezenima), izrađen je od plastike sa teksturom koja podseća na brušeni metal. Ispod poklopca su ulazi za dve sim kartice, kao i ulaz za memorijsku karticu. Iako se poklopac skida, baterija je fiksirana, pa je ne možete izvaditi. S obzirom da većima uređaja dolazi sa baterijom koju nije moguće izvaditi, ovo ne možemo gledati kao na manu, ali da se može izvaditi to bi bila velika prednost.

Na prednjoj strani nalazi se kamera na vrhu, a ispod ekrana smeštene su kapacitivne tipke, što je veliki plus.



Što se ergonomije tiče, situacija nije najbolja. Zadnji poklopac je zaobljen, pa je uređaj malo nepraktičan za korišćenje posebno osobama sa manjim šakama i relativno je klizav.

Dakle, dizajn možda i nije najbolje izveden, ali smo sigurni da će se mnogima svideti. Napomenimo da se uređaj isporučuje sa dobrim in-ear slušalicama što je prava retkost danas.

Ekran

Asus Zenfone 2 dolazi sa ekranom od 5,5 inča i rezolucijom od 1920x1080 px, što dovodi do gustoće od 401 ppi, što je iznad Retina granice.

Ekran je odličnog kvaliteta, izrađen u IPS tehnologiji. Prikaz boja i kontrast su realni, a prikaz na suncu je dosta dobar. Jedina zamerka je možda mala svetlina ekrana.

Dakle, bez bitnijih mana, ekranom ćete biti izuzetno zadovoljni, što je i očekivano.

Hardver

Asus je odlučio da svoj Zenfone 2 opremi sa čak 4 GB RAM-a, što je danas vrh ponude. I ostatak specifikacija je odličan, pa je tako izabran Intel Atom Z3580, koji se može da se poredi sa recimo Qualcomm Snapdragon 805 procesorom. Za grafiku je zadužen solidan PowerVR G6430.

Na Antutu Benchmark-u, uređaj postiže oko 45 hiljada bodova i tako se smešta u srednji viši rang. U radu, uređaj se pokazuje kao odličan, bez ikakvih seckanja i kočenja radiće i zahtevnije igrice.

Interna memorija je 32 GB, a proširiva microSD karticama do 64 GB.

Ovde napomenimo i da postoji i slabiji ZE550ML model sa 2GB radne memorije i slabijim Z3560 čipsetom (Quad-core 1.8 GHz) kao i ekranom niže rezolucije.

Softver

Softver je, očekivano Android u verziji 5.0, ali je Asus odlučio da promeni i prilagodi izgled sa svojim ZenUI korisničkim interfejsom. Sam interfejs je zanimljivog dizajna, ne možemo reći da je preterano lep, ali je generalno dobro odrađen.

Najveća softverska mana jeste što uređaj dolazi sa gomilom bloatwarea. To su sve one nepotrebne aplikacije koje proizvođači ubacuju iz samo njima znanog razloga. Mogu se tu naći i upotrebljive i korisne stvari, ali većinom je to bukvalno smeće koje će vam oduzeti malo vremena dok obrišete. Preporučujemo vam da sve što ne koristite obrišete, jer ćete se inače vrlo lako pogubiti u gomili aplikacija i velikom broju ekrana potrebnim za njihovo smeštanje.

Jedna zanimljiva aplikacija je PC Link koja će vam omogućiti da prostim USB povezivanjem, na računaru koristite telefon.



Takođe, spomenimo i mogućnost gestova, odnosno da pisanjem nekog slova na ekranu pokrećete neku aplikaciju (odlično je što sami možete da definišete koje aplikacije želite), pa tako recimo pisanjem slova "C" možete da pokrenete kameru.

Softver je možda mogao da bude malo bolje upeglan što se tiče izgleda, ali funkcionalnosti i fluidnosti ne nedostaje.

Kamera

Najveća mana ide kameri koja nas nije oduševila. Iako ima dosta mogućnosti i podešavanja, očekivali smo viši kvalitet snimaka, posebno kada se radi o 1080p snimanju.

Često snimci imaju jako malo kontrasta i relatvino isprane boje. Takođe, primetna je manja zrnatost i veliki pikseli na fotografijama što dovodi do postojanja relativno visokog šuma čak i na dobro osvetljenim fotografijama. Noću, se često dešava da su bliski objekti previše osvetljeni, odnosno bukvalno spaljeni svetlom.



Generalno je kamera solidna i biće upotrebljiva u većini situacija, ali, ukoliko želite vrhunski kvalitet snimaka svaki put, ovo možda nije baš idealan telefon za vas. Iako se radi o 13 MP zadnjoj kameri, primetan je nedostatak detalja i mutnoća prilikom zumiranja.

Ne možemo da pohvalimo kameru, ali ne možemo da kažemo ni da je loša. Jednostavno, očekivali smo više, ali je i ovo što postiže dovoljno za deljenje na društvenim mrežama i lične arhive. Prosečna kamera iz srednje klase...

Pogledajte demo snimke i sami procenite da li ste zadovoljni kvalitetom fotografija.



Baterija

Zenfone 2 ima bateriju kapaciteta 3000 mAh. Izgleda da je Asus uradio dobar posao što se tiče optimizacije, pa tako nemamo zamerki na autonomiju koja je ovde nešto iznad proseka za današnje telefone.

Baterija bez problema izdrži jedan dan, pa čak i dan ipo normalne upotrebe, dok će uz nešto intenzivniju upotrebu izdržati gotovo ceo dan. Uz malu upotrebu uređaj bez problema može da izvuče i tri dana, posebno zbog niske potrošnje u standby načinu.

Zaključimo, bićete i više nego zadovoljni trajanjem baterije.

Utisak

Asus Zenfone 2 (ZE551ML) je uređaj koji donosi visok kvalitet i prihvatljivu cenu. Kao jedinu ozbiljnu manu možemo istaći kameru koja nije baš oduševila kvalitetom (iako su fotografije vrlo dobre, očekivali smo više), softverski donosi dosta mogućnosti i modova ali hardverski nije baš najbolja. Tona nepotrebnih aplikacija se jednostavno može obrisati ili onemogućiti, a sve se jednostavno može rešiti nekim drugim launcherom, zato to ne možemo uzeti kao ozboljnu manu.

Hardverski, radi se o odličnom telefonu, cena je za naše uslove odlična, a Asus je poznat brend.

Asus Zenfone 2 možete kupiti u svim većim prodavnicama tehnike u Srbiji.

Uređaj ustupio: Asus

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
3
  1. Анониман kaže,

    Uzeo moj drug i za te pare stvarno nema nista bolje


  2. Анониман kaže,

    meni su i fotografije sasvim ok, razmisljam sada da ga uzmem


  3. mmmm kaže,

    koliko vidim nema ozbiljnih mana, ali je cena veca nego u inostranstvu


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.