Beskontaktne kartice - nova meta lopova?


Pojavila se nova vrsta krađe koja cilja ljude s beskontaktnim karticama u gradskim gužvama, na primer u autobusu.

U javnom je prevozu primećen čovek s POS uređajem, poput onih koje koriste u prodavnicama.
Kako banke sve više nude kartice s čipovima koje nude plaćanje bez potrebe unosa PIN broja do vrednosti od 1.500 dinara, sve što je potrebno je uneti u čitač sumu do već spomenutih 1.500 dinara i približiti uređaj džepovima ljudi – kojima će s računa biti skinut spomenuti iznos.

Korisnik Facebook-a R. Jarvis tvrdi kako je video navodnog lopova na delu u Britaniji. "Primetio sam tog čoveka kako luta okolo sa POS uređajem. Sve što treba je upisati cenu ispod 1.500 dinara, a zatim prisloniti uređaj na džep u kojem držite novčanik."

Iako se to navodno dogodilo u Ujedinjenom Kraljevstvu, njihovo Udruženje kartičara izjavilo je kako je takva vrsta zločina jako retka i da postoje brojne bezbednosne mere na trgovačkim računrma. Uz to, iz Udruženja su naveli kako fotografija koja je navodno snimljena u britanskom javnom prevozu ne prikazuje britanski voz, kao i da se ista slika pojavljivala i vestima o sličnom zločinu u Rusiji.

I naše banke nude beskontaktne kartice za brzo plaćanje bez unošenja PIN-a na manje iznose, obično do 1.500 dinara.

Još uvek nije poznato koliko kriminalaca koriste tu tehniku, ako iko to uopšte i stvarno radi, kao i je li potreban još nekakav dodatni poseban hardver kako bi se vršile ovakve pljačke.

Hakerski forumi već prodaju prepravljene POS terminale projektovane da kloniraju kartice, tako da ideja ne deluje potpuno neverovatno.

Jarvis i dalje tvrdi "Pokazivao sam ljudima kako koristeći NFC (Near Field Communications) funkciju na mome mobilnom mogu pročitati podatke s njihovih kartica kroz novčanik da ih preplašim, ali ovo je prvi put da vidim nekoga da to radi za stvarno."

Izgleda da je vreme da nabavimo novčanike otporne na skeniranje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.