Neovlašćeno popravljeni iPhone pokazuje ''Error 53'' i prestaje s radom


Desetine korisnika širom sveta, mahom vlasnici nekog od iPhone-a 6/6S (uključuje naravno i Plus modele), prijavili su da im se prilikom ažuriranja sistema (iOS 9) pojavila greška "Error 53". Nakon toga više nisu mogli uključiti uređaj niti doći do svojih podataka. iPhone bi nakon toga ostao "brickanovan", odnosno upao bi u boot loop, što je izazvalo mnoge negativne reakcije. Svima njima zajednička je jedna činjenica – menjali su ekran svog iPhone-a i/ili Home dugme u nekom od neovlašćenih servisa.

Daljnje istraživanje pokazalo je da upravo u tome leži uzrok njihovih problema. U slučaju kad su Home dugme ili njen kabal zamenjeni u servisu koji nije Apple-ov, uređaj prilikom sedeće nadogradnje softvera jednostavno – otkazuje poslušnost.

Isprva nije bilo poznato je li ovo bug ili feature nove generacije iPhone-a, dok se po tom pitanju nisu oglasili iz Apple-a. Oni kažu da "Error 53" obaveštava korisnika o tome da mu je Touch ID čitač otiska prsta ili pokvaren ili zamenjen u neovlašćenom servisu. Posledično "samoubistvo" uređaja tu je kako bi se zaštitili korisnikovi podaci zaštićeni otiskom prsta, tvrdi proizvođač iPhone-a.

Besni korisnici optužuju Apple da ovime želi da ima potpunu kontrolu nad servisima svojih uređaja, te da iznuđuje od korisnika dodatan novac za popravke, koji su kod njih, naravno, višestruko skuplji nego u neovlašćenim servisima. Kompanija za sada ostaje pri svom i tvrdi da je sve ovo učinjeno samo zbog bezbednosti.

Svaka promena na TouchID senzoru treba da bude dodatno verifikovana, navode u Apple-u i dodaju da ukoliko iOS primeti da se to nije dogodilo, blokira iPhone, odnosno sprečava njegovo daljnje korišćenje.

Jedino rešenje za brickovane uređaje je da korisnici kontaktiraju Apple-ovu podršku, odakle će biti dalje upućeni.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.