Tvorcima SpyEye-a ukupno 24 godine zatvora


Dvoje tvoraca i originalnih distributera bootnet toolkita SpyEye osuđeni su na ukupno 24 godine zatvora na sudu u američkoj saveznoj državi Georgiji (u toj saveznoj državi zaplenjen je server koji je pripadao botnetu).

Glavni developer botneta s ruskom državljanstvom, 27-godišnji Aleksandr Andreevich Panin (poznat pod nadimkom Gribodemon ili Harderman), osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od devet godina i šest meseci zbog bankarske prevare, odnosno zbog razvoja alata koji je i mnogim relativno neiskusnim cyber kriminalcima omogućio da otuđe milione američkih dolara.

Njegov poslovni partner s alžirskim državljanstvom, Hamza Bendelladj (poznat pod nadimkom Bx1), osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina jer je osim što je Paninu pomagao u razvoju i distribuciji SpyEye botneta, vodio i sopstvenu botnet mrežu putem koje je stekao znatnu finansijsku korist. Prikupio je podatke o gotovo 200 hiljada kreditnih kartica zbog čega se procenjuje da je odgovoran za štetu od 100 miliona dolara.

Bendelladj je uhapšen početkom 2013. godine kada je avionom putovao iz Malezije u Egipat kroz zemlju koja ima potpisan sporazum o izručenju sa SAD-om (u ovom slučaju radi se o Tajlandu).

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.