Google Chrome će označavati HTTP stranice kao nebezbedne


Od januara sledeće godine Google će uneti značajne bezbednosne promene u najkorišćeniji web browser, Google Chrome.

HTTP stranice koje zahtevaju unos lozinki ili podataka o kreditnim karticama biće označene kao nebezbedne. Google preduzima ovaj korak s ciljem smanjenja broja stranica koje ne koriste enkripciju i povećanja korišćenja HTTPS web stranica. Promene će nastupiti s verzijom Chrome 56.

Nekriptovane HTTP web stranice smatraju se nebezbednima zbog rizika od man-in-the-middle napada koji mogu presresti lozinke, sesije prijava, kolačiće i podatke o kreditnim karticama dok putuju mrežom. Upozorenje o nebezbednoj stranici će se pojaviti kao sivi popup prozor pored adresne trake, ali samo za one stranice koje zahtevaju unos lozinki i podataka o kreditnim karticama.

Zanimljivo je da će se upozorenje prikazivati i u anonimnim karticama, u kojima korisnici obično očekuju više privatnosti. U budućnosti, Google planira i označiti sve HTTP stranice kao nebezbedne. Korisnicima će se takve stranice označavati crvenim trouglom koji se na trenutnoj verziji Chrome browsera prikazuje za označavanje neispravnih HTTPS stranica.

Ovo nije prvi pokušaj da Google potiče vlasnike web stranica da se prebace na HTTPS. Pre dve godine Google je napravio neke promene u SEO algoritmu kako bi stranicama koje koriste HTTPS enkripciju dao višu poziciju. Prošli mesec, Google je implementirao HTTP Strict Transport Security (HSTS) bezbednosni mehanizam na svoj glavni domen (google.com) da korisnici ne bi mogli pristupati stranicama koje koriste nebezbedni HTTP protokol.

Prema Google izveštajima, više od polovine stranica koje posećuju Chrome korisnici su kriptovane. Mozilla takođe projektom "Let's Encrypt" potiče svoje korisnike na implementaciju HTTPS protokola putem besplatnog SSL/TSL sertifikata.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.