Samsung patentirao tehnologiju za zaštitu ekrana od vode, prašine i otisaka prstiju


O raznim nano premazima koji odbijaju vodu već smo pisali, ali oni još uvek nisu našli praktičnu primenu u svetu smartphonea. Sama tehnologija još je uvek u povojima, i prilično je skupa, dakle i dalje nezrela za primenu u masovnoj proizvodnji.

Tako i Samsung već tri godine razvija tzv. superhidrofobnu tehnologiju za izradu ekrana, koja koristi tanki nano sloj za zaštitu od, ne samo vode, već i od prljavštine, i sada se trenutno nalazi u fazi patentiranja. Nova tehnologija nosi naziv "Optically clear superhydrophovic film", što znači da će Samsung na ekranom koristiti nevidljivi tanki sloj koji će aktivno odbijati kapljice vode, ali i sve ostale nametnike, kao npr. zrnca prašine i svima omražene tragove prstiju.

Prema analizama američkog ORNL laboratorija, ova tehnologija postiže znatno bolje efekte od sličnih koje su se koristile ranije. Iako je primenjiva na širokom spektru proizvoda, Samsung ju je patentirao za upotrebu na smartfonima, tabletima i srodnim elektroničkim uređajima. Sada jedino ostaje pitanje koliko će Samsungu trebati da ju komercijalizira, odnosno prilagodi masovnoj proizvodnji.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2019 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.