Šteta od ransomware napada ove godine će iznosi milijardu dolara


Kompanija za računarsku bezbednost Herjavec Group u novom istraživanju upozorava na činjenicu da bi ove godine troškovi povezani s ransomware napadima trebali doseći nivo od milijardu američkih dolara.

Rastu štete ponajviše su doprineli pojedinci i kompanije koje su zaključiti da nemaju drugog izbora osim plaćanja otkupnine za svoje računare i podatke. Posebno se ističe primer određenih policijskih ispostava koje su takođe bile žrtve ransomware-a te su se odlučile na plaćanje otkupnine.

Tokom 2015. godine cyber kriminalcima je uplaćeno 24 miliona američkih dolara otkupnine, dok je samo u prva tri meseca ove godine za istu svrhu uplaćeno 209 miliona američkih dolara.

Imajući u vidu tu informaciju kompanija Herjavec Group predviđa da bi do kraja godine u svrhu otkupnine cyber kriminalcima trebao biti isplaćeno gore spomenutih milijardu američkih dolara.

Takođe, kao jedan od razloga za širenje ransomwarea spominje se i Bitcoin, zbog mogućnosti brzog i bezbednog anonimnog primanja finansijskih sredstava.

Foto: Pavel Ignatov / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.