Zašto je bitno da postaneš programer


O njima danas skoro svi pričaju. Razvoj tehnologije i ubrzana digitalizacija usluga je stvorila veliko IT tržište, kome se svake godine granice sve više pomeraju. Verovatno ste već videli neke od ovih naslova o programerima "Programere ne pitaju za školu, već za znanje", ili možda ovaj "Najbolje zanimanje u Srbiji: Na posao se ne čeka ni dana, prosečna plata 1.180 evra".
Pitali ste se da li je sve to istina, da li je zaista tako?

U razgovoru sa našim sagovornikom, Miodragom Lapčevićem, jednim od osnivača IT centra u komaniji Cubes, u kome godišnje kroz praksu i rad, veliki broj programera stiče nova iskustva, pokušali smo da odaberemo 5 top razloga zašto bi trebalo da razmislite da postanete programmer.

Plata
Od Miodraga smo saznali, da prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata onih koji se bave računarskim programiranjem u prethodnoj godini, iznosila je 141.986. dinara, što je približno 1.155 evra.

Takođe, i istraživanje sprovedeno od strane sajta startit.rs na uzorku od 1600 programera, ove godine, pokazuje da je plata programera u Beogradu: JUNIOR 752 evra, MIDDLE 1.134 evra, SENIOR 1.871 evra. 

Miodrag potvrđuje da plate programera u Srbiji se kreću od 500 evra za početnike, do 1.300 - 2.500 evra za senior programere, pa čak do 3.000 - 4.000 evra za vođe timova i vođe projekata.

Možda je ovo već dovoljan razlog da i vi popunite prijavu i postanete programer.



Lako do posla
"Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, programeri na posao ne čekaju ni dana. Iz NZS kažu da se većina programera zaposli odmah i da ne postoji lista čekanja za ovaj posao." – otkriva nam naš sagovornik.
I nastavlja: "Prema nedavno objavljenom istraživanju sajta Infostud, u 2016. godini programeri su bili najtraženiji kadar."

Obzirom da Cubes IT centar ima odlično saradnju sa agencijama za IT regurtovanje, agencije potvrđuju da jako teško dolaze do programera sa iskustvom jer, ih gotovo svi "jure" i utrkuju se sa boljim ponudama.

Kada su u pitanju Junior programeri, iz agencija kažu, da je potražnja za njima takođe velika, ali da je kadar jako loš.

Iz Cubes IT centra nam dalje otkrivaju: "Ovo je realna slika kada je pronalazak posla u pitanju. Ako ste programer dovoljno je da napravite vaš profil na LinkedIn-u i da dodate kao "prijatelje" nekog iz agencija za IT regurtovanje, i ukoliko im vaš profil bude interesantan već sutra će vas zvati na razgovor da pričate o pozicijama za koje oni regurtuju ljude."



Kvalitetno i primenljivo znanje ti garantuje uspeh
"Ovo je ključ svega. Da biste na IT tržištu pronašli vaše mesto, potrebno je da ponudite znanje koje vredi."- kažu u Cubes IT centru.

Iz predhodnih pasusa lako je zaključiti da je potražnja za programerima velika i da su uslovi za rad koje IT kompanije nude više nego odlični.

Međutim u Cubes-u nam tvrde da veliki broj društvenih i privatnih obrazovanih ustanova su zlopotrebili ove činjenice. Kažu, da gotovo danas ne postoji fakultet koji ne nudi da studirate neki od IT smerova, pa tako danas možete da studirate IT i na ekonomskom i filološkom fakultetu. Još gora situacija je na privatnim fakultetima, i privatnim školama i kursevima, gde napadnim marketingom sve više ljudi u nadi da će zakoračiti u tu "obećanu IT zemlju" odlučuju se da započnu školovanje na nekoj od tih škola.

Međutim, naš sagovornik nam kaže, da je istinita statistika je sasvim drugačija. Kvalitet znanja koji se stiče nakon završenih studija/škole je jako loš. U ispitivanju koje su oni sproveli, došlo se do zaključka da se skoro 80% ispitanika žalilo da posle završenog fakulteta nisu nikako mogli da pronađu posao. Samo studenti koji su individualno posvetili dosta vremena i samostalno se trudili da steknu znanja su lako došli do posla.

Zaključak: Ukoliko ste izabrali pravu školu, individualno se sami potrudili i stekli kvalitetno i primenljivo znanje, svi će vas dočekati sa crvenim tepihom i vaša uspešna IT karijera je 100% zagarantovana.



Radna atmosfera i karijera
Možda je ovo razlog koji treba staviti na prvo mesto. Kada ste već zadovoljni svojom platom, mada često i kada niste, jedan od glavnih razloga da budete zadovoljni svojim poslom jeste radna atmosfera.

Za radnu atmosferu ovde ne treba da brinete. Gotovo da je u svim IT kompanijama, radni dan više nego ispunjen potpunim pozitivizmom, što smo mogli da se uverimo dok smo boravili u Cubes IT centru.

Dakle, kada dobijete prvi posao, gotovo da je vaša uspešna karijera zagarantovana. Naravno od vas se očekuje da vredno radite, a kompanija će vam obezbediti sve uslove da unapredite svoje znanje i steknete iskustvo.

Dimplomu ili sertifikat niko ne gleda
Kada je IT tržište u pitanju ovde je situacija sasvim drugačija u odnosu na priče o partijskom zapošljavanju, kupljenim diplomama, poslovima preko veze... Ovde se traži samo jedno, a to je relevantno znanje.

Saznali smo da prema istraživanju Startit udruženja koje je sprovedeno 2016. godine na 1650 ispitanika iz Srbije, zaposlenih u IT sektoru, više od polovine programera nema relevantno fakultetsko obrazovanje.

Ova činjenica se poklapa i sa globalnim detaljnim ispitivanjem koje je sproveo sajt Stack Overflow među 25.000+ svojih korisnika i objavio rezultate. Prema ovim rezultatima najveći broj ispitanika je samouk.

Zaključak
Ovo je bila najuža lista razloga zašto bi možda trebalo da počnete da razmišljate da postanete programer i krenete da steknete znanje koje će vam promeniti život. Sigurno da i ovaj kao i svaki drugi posao, zahteva truda, ali kada ste dobro motivisani, sigurni smo da onda sve ide lakše. Ostaje vam samo da napravite prvi najvažniji korak, a to je da se prijavite za neki od kurseva u Cubes IT centru i da kroz praksu i rad na praktičnim projektima steknete dobro iskustvo i znanje koje ćete kasnije unovčiti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Анониман kaže,

    Radim kao programer u jednoj domacoj firmi, dosao sam kao junior programer i za godinu dana postao senior. Plate su stvarno takve, ne morate ici iz Srbije, zaposlite se u firmi koja radi za strane kompanije i super. Bitno je samo da se maksimalno angazujete i da hocete da ucite.


  2. Programer kaže,

    Niko samo ne kaze da treba dosta rada i strpljenja da bi postao programer i da ne mogu svi to da postanu. Imam utisak kada se prica o ovome da ti je to kao da zavrsavas vecernju skolu.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.