Google će staviti veći fokus na mobilno pretraživanje


Retko kada prođe nekoliko meseci a da Google u svoj naprofitabilniji proizvod, internet pretragu, ne ubaci poneku novu funkciju, doradi algoritme, ili na neki drugi način poboljša njen rad. U poslednje vreme naglasak tako stavljaju na bezbednost, promovisajući stranice na HTTPS protokolu, ili pak responzivnost, pa takve stranice dobivaju bolje mesto u rezultatima pretraživanja.

Opsednutost celog sveta mobilnim webom sada je došla i do Google-a, pa su iz te kompanije najavili da će uskoro ažurirati svoju pretragu i uneti značajne promene. Izradiće, naime, dva potpuno odvojena pretraživačka indeksa – jedan će biti posvećen samo mobilnom pretraživanju, a drugi standardnoj desktop pretrazi.

Ali, to nije sve. Mobilni indeks će, jednom kad se izdvoji iz postojećega, na Google-u biti primaran. Skladno tome, sadržaće ažurnije podatke, davaće svežije rezultate pretraživanja i fokusiraće se na pretraživanje stranica optimizovanih za korištenje na mobilnim uređajima. S druge strane, desktop pretetraga biće nešto sporija u ažuriranju podataka, govore prve informacije.

Za sada još nema detaljnih informacija o najavljenoj promeni. Nije poznato hoće li korisnici koji Google-u pristupaju preko telefona dobiti vidljivo bolje i ažurnije rezultate pretraživanja, hoće li se tako pretraživati samo mobilne stranice, i koliko će se rangiranje stranica razlikovati na desktop i mobilnoj pretrazi. Odvajanje indeksa očekuje se kroz nekoliko meseci, pa ćemo do tada verovatno dobiti odgovore na neka od ovih pitanja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.