Holandska banka otpušta radnike i zamenjuje ih mašinama


Holandska banka ING Group najavila je svoje planove o takozvanoj "digitalnoj transformaciji" koja radi ušteda od oko 900 miliona evra na godinu predviđa otpuštanje oko 5800 zaposlenih. Dodatnih 1200 zaposlenih biće premešteno na druga radna zaduženja koja se razlikuju od trenutnih.

Kako bi se postigla spomenuta "digitalna transformacija", ING u sledećih pet godina planira da uloži oko 800 miliona eura za potrebe stvaranja unificirane i centralizovane digitalne bankarske platforme. Uz dodatne troškove ukupno bi trebalo biti uloženo oko 2 milijarde evra.

Najviše poslova biće ugašeno u Holandiji, ali i Belgiji gde bi se broj filijala ING Group banke trebao smanjiti s 1200 na 650. U banci navode da je plan rešenje za aktuelno stanje na tržištu, konkretno portparol banke Raymond Vermeulen ističe da današnji korisnici od banaka očekuju isti nivo usluge kakvu im pružaju online servisi kao što su Netflix, Facebook i Spotify.

Stoga se banka mora prilagoditi novonastalim uslovima, a to je moguće i uz manji broj zaposlenih. Na oštre kritike sindikata Vermeulen odgovara tvrdnjom da je zadatak njegove kompanije iskljućivo osigurati štednju klijenata banke.

Slične planove za budućnost ima i još jedna evropska banka, Commerzbank iz Njemačke koja do 2020. godine planira da digitalizuje 80% svojeg poslovanja i u sklopu tog procesa otpusti oko 9600 radnika.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.