iMessage čuva podatke o tome s kime se dopisujete


Apple je među prvima kad se treba hvaliti sa bezbednošću podataka, te korisnikovu privatnost, barem tako kažu, smeštaju na prvo mesto. U pamćenju mnogih još uvek je svež slučaj teroriste iz San Bernardina, čiji mobilni Apple nije hteo da otključa i da sve podatke iz njega policiji. Takođe, sve komunikacije koje se obavljaju putem njihovog sistema iMessage zaštićene su end-to-end enkripcijom i ne može ih pročitati nitko osim primaoca.

Međutim, kako saznaje portal The Intercept, nije sve u svetu iPhone-a baš tako ružičasto. Oni su se domogli dokumenta koji opisuje način na koji Apple-ov sistem za razmenu poruka tretira brojeve telefona s kojih se razmenjuju iMessage poruke. Svak puta prilikom slanja ovakve poruke sistem mora na Apple-ovim serverima proveriti ima li primalac mogućnost da primi poruku kao iMessage (tj. ima li neki iOS uređaj), ili kao običan SMS.

Podaci o ovako proverenim kontaktima u Apple-u se navodno čuvaju, zajedno s vremenom kada je upit prema serveru poslat, te s koje IP adrese. Ovakvi metapodaci o komunikacijama korisnika u SAD-u lako mogu postati predmet istrage, a dobije li Apple sudski nalog mora ih dostaviti nadležnim organima.

U svoju obranu kompanija je izjavila da se podaci čuvaju tek 30 dana, te da ne čuvaju podatke o tome je li komunikacija putem iMessage sistema uspostavljena – nego samo podatak o tome da je broj primaoca proveren u sistemu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.