Stigao Ubuntu 16.10


Nakon LTS verzije 16.04, Canonical je na tržište izbacio Ubuntu Linux 16.10, koji nosi kodno ime Yakkety Yak. Uz izlazak glavne varijante, raspoložive su i druge podvarijante ove Linux distribucije, koje su u različitim odnosima sa osnovnom verzijom i kompanijom Canonical. Tako u novoj verziji postoje Ubuntu GNOME, Ubuntu MATE, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu Studio i Ubuntu Kylin.

Što se glavnih novosti tiče, Unity 8 se još uvek ne isporučuje kao glavni desktop, ali ga je moguće isprobati. Ova verzija Unity desktop okruženja još je u ranoj fazi razvoja, pa je još uvek samo za testiranje, a nikako za korišćenje kao glavno desktop okruženje. Ono što se može videti je zanimljivo, ali se još uvek tek nazire šta bi tačno Unity 8 trebao da donese svojim korisnicima.

Najvažnija promena je svakako novi Kernel verzije 4.8 koji donosi priličan broj promena koje utiču na brzinu, stabilnost i energetsku efikasnost. Kernel sada podržava overclockovanjem AMD grafičkih kartica, podržana je Nvidia Pascal arhitektura kroz Nouveau drajver, a na spiksu novopodržanih uređaja je Raspberry Pi 3, pa čak i Microsoft Surface 3.

Ostatak promena uglavnom se tiče manjih popravki, pa je ovo izdanje Ubuntu Linux-a izašlo bez veće galame, čak i uz preview Unity 8 desktopa.

Zbog toga su više pažnje privukle podverzije kao Što su Ubuntu MATE i Kubuntu. Ovaj prvi je doneo najsvežije izdanje MATE okruženja koje je u potpunosti prebačeno na GTK 3. Kubuntu, pak, donosi KDE 5.7.5 i gomilu novih verzija za ovo okruženje koje u novijim izdanjima zaista pleni pažnju malom potrošnjom resursa i obiljem mogućnosti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.