Da li je Uber aplikacija ili taxi služba odlučiće sud EU


Na Evropskom sudu pravde, najvišem sudu Evropske unije, juče je započelo rešavanje vrlo bitnog spora, koji bi mogao odrediti budućnost poslovanja mnogih mobilnih aplikacija tzv. sharing ekonomije unutar EU. Najistaknutiji predstavnik nove ekonomije, koji zbog svog poslovnog modela trpi najviše kritika, Uber, na tom sudu će pokušati da dokaže da se njihovo poslovanje sastoji od pružanja digitalne usluge, a ne prevoza putnika.

Ovaj proces započeo je još pre dve godine u Španiji, kada su se protiv Uber-a, kao i obično, pobunili lokalni taksisti, a sada je stigao do najviše sudske razine. Uspe li Uber da dokaže da ne predstavlja konkurenciju klasičnim kompanijama, te da se njihov poslovni model zasniva samo na digitalnim uslugama posredništva između vozača i putnika, to bi moglo imati značajne implikacije za poslovanje svih ostalih (sadašnjih i budućih) disruptivnih mobilnih aplikacija u Evropi.

Isto tako, ishod koji ne bi išao u korist Uber-a obeshrabrio bi sve slične pokušaje unutar Evropske unije, pa bi se startupi vezani uz mobilne aplikacije u raznim industrijama morali voditi pravilima koja vrede i za "obične" kompanije u tim branšama.

Naravno, posledice ovog sudskog procesa najviše će se odraziti na sam Uber, koji bi, u slučaju negativnog ishoda, morao u EU krenuti u promenu poslovnog modela – posebno što se tiče prilagođavanja lokalnim regulativama koje se tiču taksi prevoza – umesto da i dalje nastavi da posreduje između putnika i vozača (koji, pak, sami moraju brinuti da posluju u skladu s lokalnim zakonima). Konačna presuda očekuje se najranije na proleće sledeće godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.