Hakeri napadaju bankomate po Evropi


Ruska beznedosna kompanija Group IB izvestila je da je ove godine zabeležila više pokušaja hakovanja bankomata na područiju više evropskih zemalja. Hakeri navodno napadaju uređaje najvećih proizvođača (Diebold Nixdorf i NCR) i to na način neviđen do sada.

Od ranije je bilo poznato da su neki bankomati ranjivi na slične napade, te je u poslednjih pet godina zabeleženo više sličnih pljački. Ali, u svakoj od njih hakeri su trebali fizički pristup bankomatu kako bi ga "obradili".

Sada se, pak, otkriva da hakeri mogu bankomate navesti na neautorizovane isplate novca i na daljinu. Nakon što na ovaj način upadnu u bankomat, sve što njihov operativac na terenu treba učiniti jeste pokupiti isplaćeni novac – i to pre nego što banka otkrije da je njihov bankomat napadnut.

Nova metoda hakovanja omogućava napad na veći broj uređaja odjednom. Stručnjaci navode da je za očekivati i povećanje broja ovakvih napada u budućnosti. Za sada nisu otkrili koje banke su bile žrtve inovativnog oblika pljačke, ali su naveli popis zemalja u kojima su iste počinjene. Među njima se nalaze na primer Španija, Velika Britanija, Holandija i Poljska, ali ne i Srbija.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.