Ovo je USB tester za prisutnost HIV-a u krvi


Naučnici s Imperial Collegea u Londonu, te stručnjaci kompanije DNA Electronics zajednički su razvili napredan uređaj u obliku USB sticka koji je u stanju testirati krv na prisutnost HIV-a, virusa humane imunodeficijencije koji je uzročnik AIDS-a.

Za testiranje je potrebna samo kap krvi pacijenta, koju je potrebno staviti na senzor ovog uređaja. Nakon toga krv hemijskom reakcijom menja nivo kiselosti na metalnom senzoru, a ugrađeni čip meri tu promenu. Nakon 20-30 minuta uređaj se može uključiti u USB ulaz na računaru, gde se pomoću posebnog softvera očitavaju dobijeni podaci.

Prva testiranja, obavljena na 991 uzorku krvi, pokazala su da je prosečno vreme potrebno za testiranje 21 minut, a tačnost rezultata je oko 95%. Ovi su stickovi namenjeni za jednokratnu upotrebu, pa ih mogu poslati pacijentima (primera radi u zabačenim područjima sveta) da putem njih sami prate nivo HIV virusa u krvi i tako vide deluje li prepisana im terapija.

Naučnici kažu da USB HIV test još nije spreman za komercijalizaciju i svakodnevnu primenu, ali bi mogao u budućnosti značajno pomoći u borbi protiv širenja AIDS-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.