Apple ukinuo mogućnost provere da li je iPhone ukraden


Apple je izgleda ukinuo jednu vrlo korisnu i jednostavnu opciju. Sve što ste trebali da učinite je da posetite Appleovu stranicu, na kojoj biste mogli upisati serijski broj ili IMEI, te na taj način proveriti pripada li uređaj nekome. Apple je ukinuo stranicu iz nepoznatih razloga.

Korisnici koji su kupovali polovan iPhone znaju kako uvek postoji rizik kupovine ukradenog uređaja. Osim toga što se pretpostavlja da ne želimo da učestvujemo u zločinu, to je posebno istina ako je u pitanju iPhone. Ono što iPhone ističe u ovom slučaju je funkcija Activation Lock koju je Apple predstavio sa iOS 7 operativnim sistemom. Ova funkcija znači da stvarate snažnu vezu između vašeg Apple ID-a i telefona, što znači da će na Apple-ovim serverima biti sačuvano koji Apple ID pripada kojem uređaju.

Ako neko (osoba koja je ukrala uređaj, ili koja je imala nesreću kupiti ga) želi aktivirati uređaj koji je zaključan na ovaj način, iOS mu to ne dozvoljava, čak i ako ta osoba obriše podatke na uređaju ili napravi reboot sistema. Ova funkcija napravljena je upravo kako bi učinila ukradene iPhone uređaje manje vrednima. Krađe su još uvijek mnogobrojne, jer se ti uređaji mogu koristiti za prodaju delova.

Zbog ove funkcije mnogi korisnici koji prodaju uređaje tvrde kako su oni zaključali uređaj. Iako je poverenje divna stvar, dobra ideja bi ipak bila proveriti pre nego date veću količinu novca potpunom strancu. Zbog toga je stranica iCloud.com/activationlock bila sjajna. Mogli ste pitati korisnika koji prodaje uređaj serijski broj ili IMEI uređaja, upisati ga na stranici i saznati je li uređaj ukraden ili ne.

Nedavno je Apple ukinuo navedenu stranicu. Nije reč o grešci servera ili nečemu sličnom, jer je kompanija uklonila sav sadržaj vezan uz ovu funkciju iz njihove dokumentacije. Trenutno nije poznato zašto je stranica uklonjena.

Moguće je kako je ova funkcija pomagala kradljivcima, jer im je omogućila način da dobiju "čist" serijski broj, koji bi mogli zameniti za zaključani serijski broj pomoću posebnog alata. Možda je iz tog razloga bilo sve više novih iPhone uređaja u službenim prodavnicama koji su bili zaključani, jer bi dva ista serijska broja napravila pometnju na serverima.

Bez obzira koji je uzrok ukidanja stranice, čekamo Apple-ovo objašnjenje, koje možda neće doći tako brzo.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.