Kompaniji za hakovanje mobilnih uređaja Cellebrite ukradeno čak 900 GB podataka


Tokom prvog kvartala 2016. godine aktualna je bila priča o Apple-ovoj borbi protiv američkih vlasti pri pokušaju otključavanja iPhone telefona koji je koristio počinilac terorističkog napada u američkom gradiću San Bernardino krajem 2015. godine.

U središtu te priče tada se našla izraelska kompanija Cellebrite, koja se specijalizovala za forenzički softver namenjen prikupljanju podataka sa mobilnih uređaja koji koriste mnoge svetske policijske, vojne i obaveštajne agencije. Tada se spekuliralo da je upravo Cellebrite pomogao američkom FBI-ju na spomenutom iPhone uređaju, ali to nikad nije službeno potvrđeno niti od strane FBI-ja niti od strane kompanije Cellebrite.

Sada se ista kompanija ponovno našla u središtu pažnje, ali ovaj put zbog potpuno drugog razloga. Internet stranica Motherboard piše kako je putem nenavedenog izvora dobila u posed oko 900 GB podataka za koje je naknadnom proverom utvrđeno da pripadaju upravo kompaniji Cellebrite.

Podaci uključuju korisnička imena i lozinke koje pripadaju korisnicima kompanijinih usluga, ali i određene podatke prikupljene sa zaplenjenih mobilnih uređaja. Sve navedeno je deo stare korisničke baze podataka koja je u međuvremenu uglavnom zamenjena novim sistemom.

Kompanija Cellebrite je i sama potvrdila napad na svoje sisteme i gubitak podataka. Predstavnici kompanije naglašavaju da trenutno traje istraga o celom incidentu te kao meru opreza svojim korisnicima predlažu promenu lozinki.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.