Preko milion registrovanih .me domena čini 2% izvoza Crne Gore


Crna Gora se referendumom 2006. godine odcepila od Srbije i postala nezavisna država. Proces osamostaljenja sledilo je i pridobivanje sopstvenog top-level internet domena. Do tada su Crnogorci koristili domen .cg.yu, pa su krenuli u potragu za novom skraćenicom koja bi ih predstavljala na Internetu.

Kako su očite dvoslovne kombinacije MO, MN, MT, MG i MR, kao i lokalizovana verzija CG, već bile zauzete, organizacije ISO i ICANN odlučile su novoj balkanskoj državi da dodele jedinu preostalu logičnu kombinaciju – ME. Srećni slučaj je hteo da "me" na engleskom jeziku, "službenom jeziku Interneta" znači "me ili mene", pa je ovaj pamtljivi domen brzo pridobio mnogo poklonika.

Crnogorsko telo zaduženo za upravljanje top-level domenom, doMEn, čiji je jedan od suvlasnika i registrar GoDaddy, počelo je da prodaje domene sa ovim nastavkom. Do prošle godine, u manje od deset godina, registrovali su više od milion stranica, što je za državu od tek nešto više od 600 hiljada stanovnika, fantastičan uspeh.

TechCrunch sada saznaje da je godišnji prihod registra .me domena 2015. godine iznosio 6,5 miliona evra, od čega je 99% ostvareno kao izvoz. Većinu domena zakupili su entiteti iz SAD-a (35%) i Kine (31%). Ukupno, prodaja top-level domena Crnoj Gori ostvaruje oko 2% ukupnog godišnjeg izvoza.

Poređenja, po podacima Registra Nacionalnog Internet Domena Srbije (RNIDS) do sada je registrovano oko 93.800 .rs i 2.700 ćiriličnih .срб domena.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.